Makedonija traži ekstradiciju Vraniškovskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2010, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija traži ekstradiciju Vraniškovskog

SKOPLJE -

Makedonsko ministarstvo pravde počelo je postupak za ekstradiciju srpskog egzarha u Makedoniji Jovana Vraniškovskog koji je prošle nedelje uhapšen u Bugarskoj, rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu.

Bugarske vlasti su uhapsile Vraniškovskog u utorak prošle sedmice na srpsko-bugarskoj granici, na osnovu međunarodne poternice koju je izdao sud u Makedoniji.

Raščinjeni vladika MPC Vraniškovski osuđen je u Makedoniji na dve i po godine zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog toga što je, u vreme dok je bio vladika, proneverio 250.000 evra crkvenog novca.

Kako je rečeno agenciji Beta u makedonskom ministarstvu pravde, ekstradicija će biti zvanično zatražena čim bude prikupljena celokupna dokumentacija, a zahtev će biti podnet bugarskom ministarstvu pravde.

Bugarsko tužilaštvo je pre dva dana odredilo kućni pritvor Vraniškovskom, a garancije za njega je dala Bugarska pravoslavna crkva koja je Vraniškovskog smestila u jedan od svojih manastira. Vreme trajanje kućnog pritvora nije određeno.

Vraniškovski koji ima srpsko i makedonsko državljanstvo, na čelu je Pravoslavne ohridske arhiepiskopije koja nije zvanično priznata u Makedoniji.

Makedonska pravoslavna crkva raščinila je vladiku Vraniškovskog, a Srpska pravoslavna crkva ga je imenovala za srpskog egzarha u Makedoniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.