Makedonija pruža podsticaj studentima preduzetnicima

Izvor: Southeast European Times, 13.Okt.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija pruža podsticaj studentima preduzetnicima

Vlada smanjuje troškove za registrovanje kompanija čiji su vlasnici studenti.

13/10/2012

Goran Trajkov za Southeast European Times iz Skoplja -- 13.10.2012.

Makedonija je znatno smanjila dažbine za studente koji pokreću nova preduzeća, u pokušaju da podstakne nastanak nove generacije preduzetnika.

Troškovi elektronskog prijavljivanja u Centralni registar, koji obavlja registraciju novih preduzeća, pali su sa 19 evra na 4 evra za studente.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Prema projektu Svetske banke „Poslovanje“ za 2012 , koji procenjuje pravila poslovanja i njihovo sprovođenje širom sveta, Makedonija je prva među 30 zemalja u regionu istočne Evrope i centralne Azije kada je u pitanju lakoća otvaranja preduzeća.

„Sa takvim cenama i koracima za otvaranje preduzeća Makedonija je definitivno lider u evropskom okviru u pogledu malih troškova i malog broja koraka prilikom otvaranja preduzeća“, rekao je portparol vlade Aleksandar Georgijev.

Nataša Kraleva, dekan Fakulteta za preduzetništvo na Univerzitetu turizma i menadžmenta u Skoplju, pozdravila je smanjenje dažbina.

„Odluka je korisna za sve studente koji imaju ideju i žele da pokrenu svoj biznis, ali im je prethodna suma, koja je bila nekoliko puta veća, predstavljala prepreku“, rekla je Kraleva za SETimes. „Budućnost svake ekonomije, uključujući našu, leži u [malim i srednjim preduzećima], koja zapošljavaju većinu radno sposobnog stanovništva, i zato mislim da će ovaj korak doprineti razvoju makedonske ekonomije.“

Studenti kažu da su ohrabreni vestima.

Simona Dimovska, organizaciona sekretarka studentskog parlamenta na Univerzitetu Svetog Ćirila i Metodija u Skoplju, nazvala je dažbine „sasvim prihvatljivim“ i rekla za SETimes da će one pomoći studentima da razvijaju ekonomiju u privatnom sektoru.

Dimovska je rekla da će biti važno organizovati neformalne sastanke kako bi studenti bili upoznati sa tom mogućnošću.

„Preko takvih direktnih sastanaka studenti će razumeti da se to zaista može odmah izvesti i istovremeno će biti podstaknuti na razmišljanje i razvoj svog preduzetničkog duha“, rekla je Dimovska, dodajući da će nova politika pomoći da se smanji stopa nezaposlenosti, posebno kod mladih ljudi.

U nekim susednim zemljama registrovanje kompanije je drugačije regulisano. Dok u Srbiji ne postoje bilo kakve povlastice za studente preduzetnike, oni na Kosovu se ne suočavaju sa finansijskim preprekama. Krajem 2011. godine Kosovo je promenilo politiku registrovanja kompanija kako bi unapredilo poslovne aktivnosti. Prema novoj politici, dažbine za otvaranje preduzeća ne postoje.

„Do prošle godine mala preduzeća plaćala su po 5 evra za pokretanje malih preduzeća i 20 evra za korporacije. Takse su poništene za obe kategorije“, rekao je za SETimeskoordinator za pravna i praktična pitanja u kosovskom ministarstvu industrije i trgovine Mehdi Plašniku, dodajući da je nova politika smanjila vreme koje je potrebno za registrovanje preduzeća sa 10 na tri dana.

Studentkinja na Univerzitetu Sveti Kliment Ohridski u Bitolju Marijana Dimovska izjavila je za SETimes da manje dažbine u Makedoniji njoj pružaju priliku da ostvari profesionalne ciljeve, a da pritom ne pozajmljuje novac od svojih roditelja. Za uspostavljanje firme i dalje je neophodno 5.000 evra, pored takse za registraciju, ali vladine subvencije umanjuju te troškove.

„Konačno sam ostvarila ovaj san i nadam se da će kompanija doživeti uspeh“, kaže Dimovska, koja planira da pokrene kompaniju za 3D animacije, koja će praviti crtane filmove i reklame.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.