Makedonija otvara ambasadu u Atini

Izvor: Beta, 05.Feb.2019, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija otvara ambasadu u Atini

Vlada Makedonije danas je donela odluku o otvaranju ambasade Republike Severne Makedonije u Atini i Generalnog konzulata u Solunu.Kako se navodi u saopštenju, ta odluka će početi da se primenjuje po stupanju na snagu Odluke o proglašavanju ustavnih amadmana o promeni imena Makedonije u Severna Makedonija.Makedonija, prema Prespanskom dogovoru, formalno treba da promeni ime sedam dana nakon što Grčka ratifikuje u parmentu protokol za makedonsko pristupanje NATO, što je najavljeno za 8. februar.Makedonija i Grčka, zbog dugogodišnjeg spora koji je opterećivao odnose  do sada nisu imale diplomatska predstavništva na nivou ambasada u glavnim gradovima suseda, Atini i Skoplju, već su bile kancelarije za veze. Makedonska vlada je danas formirala Medjuresorsku radnu grupu za sprovodjenje odredbi Prespanskog dogovra, koja treba da napravi nacionalni akcioni plan za izvršavanje obaveza iz tog dogovora i prati primenu i operacionalizaciju mera i aktivnosti iz tog dokumenta.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Makedonija otvara ambasadu u Atini

Izvor: Danas, 05.Feb.2019

Vlada Makedonije danas je donela odluku o otvaranju ambasade Republike Severne Makedonije u Atini i Generalnog konzulata u Solunu. Članak Makedonija otvara ambasadu u Atini se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.