Makedonija održala stabilnost posle ubistava

Izvor: Southeast European Times, 18.Apr.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija održala stabilnost posle ubistava

Nedavna ubistva u Makedoniji izazvala su strahove da će se međuetničke tenzije pogoršati.

18/04/2012

Aleksandar Pavlevski za Southeast European Times iz Skoplja -- 18.4.2012.

Stanje šoka u javnosti nakon ubistva pet Makedonaca u blizini Skoplja 12. aprila počinje da iščezava, ali vlada i državne institucije daju sve od sebe da očuvaju stabilnost zemlje.

Vodeći bezbednosni analitičari u zemlji kažu da ne postoji opasnost od daljeg pogoršanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << međuetničkih odnosa, niti od nastanka bilo kakvog konflikta, kako su spekulisali svetski mediji.

„Niko ne očekuje eskalaciju situacije. Ne postoje uslovi na terenu za takvu situaciju, niti će građani albanskog ili makedonskog etničkog porekla podržati takav sukob“, rekao je za SETimes predsednik Balkanskog bezbednosnog foruma Blagoja Markovski.

Makedonija ima potpuni institucionalni kapacitet da se nosi sa situacijom, izjavio je za SETimes profesor sa makedonske Vojne akademije Metodi Hadži-Janev.

„Popularnost koju uživaju vladajuće stranke daje im dodatni prostor za uticaj na mase i kontrolu nad njima“, rekao je Hadži-Janev.

„Postoji visok nivo saradnje između regionalnih vlada i među bezbednosnim službama“, dodao je on.

Petar Škrbina, vojno-bezbednosni analitičar i penzionisani pukovnik jugoslovenske vojske, rekao je da sada postoji saglasnost da su ubistva planirana i, kako je istakao, da su ih sproveli obučeni teroristi.

„Postoje nagoveštaji da su ubice namerno izabrale Uskrs da ubiju mladiće i nateraju makedonsko stanovništvo da reaguje, što bi odvelo u veći međuetnički sukob“, rekao je Škrbina.

Analitičari kažu da su dva nepovezana događaja nakon ubistava izazvala velike spekulacije u svetskim medijima, ali, mada su značajna, ne predstavljaju fundamentalnu bezbednosnu pretnju.

Prvo je makedonska policija sprečila proteste u centru Skoplja oko 1.000 fudbalskih navijača, uglavnom tinejdžera, koji su reagovali na masakr.

Građanski pokret „Razbudi se!“ osudio je sve tendencije pripisivanja kolektivne krivice za kriminalni i potencijalno teroristički akt i pozvao je vlasti da spreče svako okupljanje grupa koje koriste ekstremističke ideologije, kao što su fudbalski huligani.

Prošlog meseca je bilo sličnih protesta u Gostivaru, kada su albanski fudbalski navijači uništavali radnje i vozila u vlasništvu Makedonaca, ali albanski politički lideri nisu to osudili.

Grupa je u saopštenju navela da Makedonija „opstaje zahvaljujući zdravim međuetničkim odnosima između dva naroda koji čine ubedljivu većinu. Zato neprijatelji Makedonije konstantno pokušavaju da pokvare i otežaju te odnose, u nadi da će ostvariti svoje nacionalističko-šovinističke ciljeve“.

Drugo, paravojna Armija za oslobođenje okupiranih albanskih zemalja u Mitrovici, na Kosovu, dala je ultimatum makedonskoj vladi, tražeći da se „povuče sa okupiranih albanskih zemalja ili će doći do napada na slavomakedonsku policiju i vojne snage“.

Mada upozorenje ne treba ignorisati, tvrdi Škrbina, ono ne zaslužuje ni Preveliku pažnju, jer se najverovatnije radi o marginalizovanoj grupi sa Kosova koja pokušava da dobije na značaju.

„Ipak, to ih neće sprečiti da prave probleme u regionu“, rekao je Škrbina.

„Činjenica da upozorenje nije direktno povezano sa preuzimanjem odgovornosti za ubistva i da dolazi nekoliko dana kasnije nagoveštava [da grupa pokušava] da zloupotrebi tragičan događaj kako bi mu dala etničku dimenziju. To je ... pretnja unutar regionalnog političkog konteksta usmerena protiv mnogih vlada, a ne samo protiv makedonske“, rekla je profesorka Fakulteta za bezbednost u Skoplju Frosina Taševska-Remenski u izjavi za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.