Makedonci ne vole kad ih zovemo BJRM

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jun.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonci ne vole kad ih zovemo BJRM

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije najavilo je da će reagovati kod Ministasrtva spoljnih poslova Srbije zbog toga što se u Srbiji u službenoj komunikaciji Makedonija naziva "BJRM - Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", iako je Beograd tu zemlju priznao pod njenim ustavnim imenom - Republika Makedonija.

Skopska TV Kanal 5 prikazala je u sinoćnjem dnevniku diplomu koju je jednom makedonskom studentu izdala Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tehnologije iz Beograda u kojoj se kao zemlja rođenja studenta navodi BJRM.

Ta televizija prenela je i izjavu direktorke škole Dragane Milutinović da je sporna skracćnica "prepisana sa veb-sajta srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova".

Na sajtu MUP Srbije, u rubrici strane ambasade, Makedonija je navedena kao BJRM, a, kako tvrdi skopska TV, to ime MUP koristi i u "komunikaciji" sa makedonskim državljanima.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u rubrici ambasade, danas je ime makedonskog diplomatskog predstavništva u Beogradu ispravljeno u Ambasada Republike Makedonije.

Na sajtu MUP Srbije, u rubrici ambasade, Makedonija je još jutros bila navedena kao BJRM.

Zbog spora oko imena sa Grčkom, za Makedoniju se u međunarodnim odnosima koristi ime BJRM (EU, UN), ali je Beograd tu državu, sa kojom je diploamtske odnose uspostaio 1996, priznao pod njenim ustavnim imenom - Republika Makedonija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.