Majke žrtava sa obe strane su se odavno pomirile

Izvor: B92, 10.Jul.2015, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Majke žrtava sa obe strane su se odavno pomirile"

Na dvadesetu godišnjicu zločina u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari će biti sahranjeno 136 novoidentifikovanih žrtava.

Komemoraciji će prisustvovaće više od 80 stranih državnih delegacija na najvišem nivou, predsednici Slovenije, Hrvatske i Crne Gore Borut Pahor, Kolinda Grabar-Kitarović i Filip Vujanović kao i premijeri Srbije, Albanije i Turske Aleksandar Vučić, Edi Rama i Ahmet Davutoglu.

U delegaciji SAD su bivši predsednik i državna sekretarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bil Klinton i Madlen Olbrajt.

Kako javljaju izveštači bezbednosne mere u Srebrenici su na najvišem nivou.

Fetiha Aljić je sahranila 28 članova uže porodice u Memorijalnom centru u Potočarima. Rođena Srebreničanka kaže 20 godina kasnije kaže da se nije mnogo odmaklo u pomirenju Srba i Bošnjaka.

“Sve je to individualno i više je do čoveka... Ako se nećemo ovde resetovati, shvatiti šta je život, početak i kraj i kakav ćemo mi imati kraj... Hoćemo li i mi ovako završiti možda ili možda na neki lepši način to je do nas”, kaže Fetiha.

Na dvadesetu godišnjicu u Potočarima će biti sahranjeno 136 žrtava, najstarija je imala 75 godina, a među žrtvama je i 18 maloletnika.

Za majke Srebrenice i Žepe problem su političari jer, kako kažu, majke bošnjačkih i srpskih žrtava su se odavno pomirile.

“Nikad ne možete pitati jednu majku da li je prestao bol. Nikad neće prestati, nikad rane neće zarasti. U suštini svega ovoga je što imamo svoju unučad, unučadi moraju živeti. Ne možemo mi živeti bez istine, pravde, bez poverenja. Možemo živeti, ali ćemo biti daleko jedni od drugih”, navodi Munira Subašić.

Dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenicu važan je korak. Svako ko saoseća sa bošnjačkim žrtvama je dobrodošao, kažu organizatori.

“Na njemu je ta istorijska odluka da napravi taj iskorak. Ja mislim da to bivši srpski predsednik Boris Tadić nije uradio, on je samo došao ovde, vratio se u Srbiju i nakon toga nismo kao narodi ništa učinili ka procesu pomirenja. On je došao fizički zbog Srbije i zbog njenog puta ka EU. Verujem da Vučić nije takav, verujem da se njegovim dolaskom ovde otvara nova stranica novih saradnji i novih odnosa za oba naroda”, kaže načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Velike bezbednosne mere su preduzete kako bi komemoracija i pokop prošli bez ikakvih problema, više od 2.000 policajaca brinuće se za bezbednost ljudi koji budu u Memorijalnom centru. Od toga, 1.200 policajaca biće iz Republike Srpske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.