Majić: Tužilaštvo se poziva kada postoji interes

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2020, 09:06

Majić: Tužilaštvo se poziva kada postoji interes

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić rekao je da se tužilaštvo poziva kada postoji interes da ono reaguje, a da kada je u interesu njegova pasivnost "ono se ne ometa u ćutanju".

"Uočljivo je da se u domaćem političkom životu interesovanje za institucije javlja u zavisnoti od političkog interesa za procesuiranje", kazao je Majić za današnje izdanje lista Danas.

On je naveo da je "poznato" da najveći broj analiza ukazuje da pritisak na tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i uticaji dolaze sa strane političke moći i dodao da bi za tužilaštvo "trebalo da bude zabrinjavajuće da je možda i jedina konstanta koja se provlači sa svih strana političkog spektra".

Majić je ocenio da štrajk glađu poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i Sandre Božić nesvakidašnji događaj, imajući u vidu da je reč o predstavnicima vladajuće većine.

Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić rekao je za taj list da je problem u sistemu i naveo da poslanici skupštine po ustavnom sistemu imaju ključnu ulogu u izboru šefora javnih tužilaštva i zamenika javnih tužilaca.

"Narodna skupština bira javne tužioce na period od šest godina i zamenike prilikom prvog izbora. Kako shvatiti štrajk nego kao poruku da tužioci protiv kojih se štrajkuje ne mogu očekivati da budu ponovo izabrani od narodnih poslanika koji su štrajkovali protiv njih", kazao je Ilić.

Prema njegovoj oceni, štrajk je pritisak na tužilaštvo, koji je rezultat loše postavljenog sistema izbora tužilaca.

Poslanici Sandra Božić i Aleksandar Martinović objavili su u nedelju da stupaju u štrajk glađu ispred Skupštine, pošto su to prethodno učinili poslanici Miladin Ševarlić i Boško Obradović tražeći da poslanici raspravljaju o Kosovu i Metohiji, odnosno o odlaganju izbora.

Martinović i Božić zahtevali su da tužilaštvo pokrene postupak protiv osoba koje su učestvovale u neredima tokom skupa koji su u petak ispred tog zdanja organizovale Dveri, čiji je predsednik Obradović, zahtevajući odlaganje izbora i odustajanje od usvajanja izmena izbornih zakona.

Martinović je ranije izavio da nema informaciju da li će se tužilaštvo oglasiti povodom nedavnog Obradovićevog incidenta na ulazu u skupštinsko zdanje zbog čega su Martinović i Božić započeli štrajk glađu.

Poslanica Srpske napredne stranke prekinula je u ponedeljak uveče štrajk glađu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Miodrag Majić: Tužilaštvo se u domaćem političkom životu poziva kada postoji interes

Izvor: Beta, 12.Maj.2020

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić rekao je da se tužilaštvo poziva kada postoji interes da ono reaguje, a da kada je u interesu njegova pasivnost "ono se ne ometa u ćutanju"."Uočljivo je da se u domaćem političkom životu interesovanje za institucije javlja u zavisnoti od političkog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.