Maj mesec matematike

Izvor: RTS, 30.Apr.2013, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Maj mesec matematike"

Otvorena centralna izložba manifestacije "Maj mesec matematike", u kojoj će narednih mesec dana posetioci moći da vide, osete i istraže brojne interaktivne eksponate kroz koje će biti objašnjena sveprisutnost matematike u svetu koji nas okružuje.

Centralna izložba manifestacije "Maj mesec matematike", u kojoj će narednih mesec dana posetioci moći da vide, osete i istraže brojne interaktivne eksponate kroz koje će biti objašnjena sveprisutnost matematike u svetu koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nas okružuje, otvorena je u centru Beograda.

U galeriji Robne kuće Beograd, u Knez Mihailovoj ulici, izložena su geometrijska tela konstruisana po matematičkim skicama Leonarda da Vinčija, bakterije čijim se posmatranjem kroz mikroskop uočavaju različiti matematički oblici, brojni kristali...

Posetioci će moći da vide i figuru božanske proporcije, koja je predstavljala osnovu za matematičke studije i osnovu renesansne umetnosti, ali i da glasaju za najlepšu matematičku formulu, od najjednostavnije "1+1=2", preko Šredingerove talasne jednačine, do čuvene Ajnštajnove formule koja povezuje energiju, masu i brzinu svetlosti.

Ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio obratio se prisutnima na srpskom jeziku, i istakao koliko je matematika značajna za njega.

"Matematika je veoma važna za mene jer sam je studirao mnogo godina. Sada sam ambasador, ali to je greška", našalio se francuski ambasador.

Manifestacija "Maj mesec matematike", čiji je ovogodišnji moto "Uzdigni se iznad sebe i shvati svet", narednih mesec dana u 20 gradova širom Srbije održaće brojne interaktivne izložbe, matematičke radionice, predavanja, filmske projekcije i javne tribine.

Međunarodni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije u čast matematike je francuski matematičar Sedrik Vilani, dobitnik Fildsove medalje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.