Magistrali nije mesto pored svetinje

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2018, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magistrali nije mesto pored svetinje

Nakon problema sa imovinom, manastir Visoki Dečani se ponovo našao pod udarom, ovoga puta zbog odluke vlasti u opštini Dečani, da na stotinak metara od kapije prolazi magistralni put za Plav.

Gradonačelnik Beškim Ramosaj, iz stranke Ramuša Haradinaja, upro je prstom u manastir tvrdeći da sprečava trasiranje puta koji delom prolazi kroz specijalno zaštićeno područje, dodavši da će "put biti izgrađen".

Opština je takvu odluku, gotovo neprimetno, donela prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godine, iako se Vlada Kosova obavezala još 2014. da će se put graditi isključivo van zaštićene zone manastira. Tada premijer, Hašim Tači sa gradonačelnicima Dečana i Plava svečano je otvorio radove na prvoj trasi tog puta.

Bratstvo manastira Visoki Dečani, koji se nalazi na Uneskovoj listi spomenika svetske kulturne baštine, podsetilo je da prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama zabranjena izgradnja tranzitnih puteva kroz zone oko najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika. Ističu da je inicijativa da se odluka vlade Kosova iz 2014. "poništi i krene u otvoreno kršenje zakona je zabrinjavajuća i dugoročno ugrožava sve građane na ovom prostoru".

- Pored pokušaja da se prekrši ovaj zakon i direktno ugrozi jedan od najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, treba pomenuti da opština Dečani već dve godine odbija da registruje zemlju koja je potvrđena kao vlasništvo manastira Visoki Dečani odlukama Vrhovnog i Ustavnog suda Kosova - saopštila je bratija manastira Visoki Dečani.

Kako kažu, manastir podržava i dalje gradnju puta prema Plavu, ali van granica zaštićene zone u skladu sa prvobitnom odlukom vlade Kosova.

- Put pored manastira koji vodi u dečansku klisuru je put lokalnog karaktera i svakodnevno ga koriste građani, posebno deca i starije osobe radi šetnje i rekreacije. Pretvaranje ovog puta u prometni put koji bi postao glavni ulaz na Kosovo iz pravca Crne Gore ugrozio bi pre svega same građane Dečana kao i sam manastir. Zato je važno da se put prema Plavu gradi po trasi koja je određena odlukom kosovske vlade 2014, a da put pored manastira ostane rekreativnog karaktera, kao oaza mira i očuvanja prirodnog ambijenta - ističu u manastiru.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.