Magija: Autoban se pod jarkim Suncem pretvara u srpski put

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2015, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magija: Autoban se pod jarkim Suncem pretvara u srpski put

E kad nas ubija Sunce onda smo svi isti, i onda je čuveni nemački autoban na nivou puta Donja Šatornja-Donja Trešnjevica, a možda i gori, jer se po ovim katastrofalnim vrućinama neki delovi germanskog tehnološkog čuda izdižu i do pola metra!

Dobro, nije ovo hvalospev našim putevima, naprotiv - čim minu vrućine, Nemci će to sve lepo da srede, a mi ćemo već za 200, 300 godina dobiti upotrebljiv i potpun autoput Beograd-Novi Sad... Ali, do tada, čisto da znate da ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << autoban ne podnosi dobro vrućinu.

No, nisu samo Nemačka i njeni putevi pogođeni vrućinama - kako prenosi švedski magazin Teknikensvarld, u nekim krajevima te zemlje početkom jula izmereno je preko 30 stepeni, što je za Švedsku prilično visoka temperatura.

Nešto južnije, u kontinentalnom delu Evrope temperature vazduha dostižu i 40 stepeni Celzijusa. U već pomenutoj Nemačkoj toplotni talas počeo je da stvara probleme vozačima i putarima s obzirom da je površinski sloj kolovoza počeo da se širi od vrućine, da se sabija i puca na pojedinim mestima.

U nekim slučajevima, na deonicama gde je kolovoz autobana izrađen od betonskih ploča, delovi površine autoputa izdigli su se za 30-50 cm.

Ove ploče se šire na toploti, a kada više nema prostora između njih pucaju pod pritiskom. Osim što površinski sloj puta postaje neravan, dolazi i do stvaranja betonskih krhotina koje predstavljaju opasnost po vozače.

Oštećenja su najuočljivija na deonicama A92, A93 i A94, u južnoj Nemačkoj, piše Teknikensvarld.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.