Madrid je ovo čekao šest godina

Izvor: Mondo, 20.Jun.2013, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid je ovo čekao šest godina

U petoj, odlučujućoj utakmici finala plej-ofa ACB lige, Real Madrid se revanširao Barseloni za šokantan poraz od pre godinu dana i posle šest sezona postao prvak Španije - 79:71.

Real Madrid je na ovo čekao šest sezona.

Posle perioda tokom kojeg je Barselona osvojila tri, a Baskonija (sadašnja Kaha Laboral) dve titule prvaka Španije, ona se ponovo slavila u Madridu.

U petoj, odlučujućoj utakmici finalne serije plej-ofa ACB lige, Real Madrid je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pobedio Barselonu 79:71 i osvojio rekordnu, 31. titulu prvaka države.

Barsa je ostala sa 17 titula, a prvaci Španije postajali su samo još Huventud (4), Baskonija (3) i Unikaha i Manresa po jednom.

Real se, u sezoni u kojoj je doživeo bolan poraz u finalu Fajnal-fora Evrolige od Olimpijakosa, utešio revanšom najvećem rivalu za šok od pre godinu dana, kada je vodio 2:1 u finalnoj seriji, ali izgubio titulu u petoj utakmici.

Ovog puta, Barselona je prva napravila brejk u drugom meču serije u prestonici (71:72), ali je Real to odmah "poništio" u Kataloniji u trećoj utakmici (78:84).

Prošle godine, hrvatski centar Ante Tomić igrao je za Real i izgubio titulu u petom meču, a ove godine nastupao je za Barselonu i doživeo isto.

Predvođeni Pablom Lasom, koji je stigao do svoje prve titule prvaka u trenerskoj karijeri, Madriđani su petu utakmicu prelomili u trećoj četvrtini, kada su nastavili u ritmu u kojem su završili prvo poluvreme (serija 10:0). Posle trojke Rudija Fernandeza bilo je 50:33 i mogao je da se pretpostavi ishod.

Inače, to je Fernandezu bila prva trojka u celoj finalnoj seriji, posle 19 pokušaja.

Barselona je zahvaljujući veteranu Šarunasu Jasikevičijusu u jednom trenutku smanjila na sedam poena zaostatka, ali dalje od toga nije mogla. Sa 17 izgubljenih lopti u majstorici, Blaugrana je mirno predala pehar koji je krasio njene prostorije u poslednje dve sezone, a koji nije bio u Madridu od sezone 2006/07.

Sada je na Realu da proba da osvoji desetu titulu prvaka Evrope, koja u Madridu nije viđena od 1995. godine. Tada je, predvođen Željkom Obradovićem, Real bio poslednji put prvak Starog kontinenta.

Felipe Rejes proglašen je za MVP igrača finalne serije plej-ofa, dok je Nikola Mirotić još ranije bio proglašen za najkorisnijeg igrača cele sezone, tokom koje je Real bio dominantan u ligi (30-4, naspram 25-11 Barselone).

REAL: Drejper 4, Fernandez 15, Suarez, Rejes 14, Mirotić 6, Rodrigez 5, Hetšajmer, Begić 4, Kerol 9, Darden 13, Ljulj 4, Sloter 5

BARSELONA: Sada, Uertas 2, Navaro, Jasikevičijus 23, Todorović 2, Valas, Ingls 25, Mavrokefalidis 3, Rabaseda, Oleson 4, Lorbek 3, Tomić 9

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Jamie McDonald)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.