Izvor: S media, 24.Jan.2012, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarskoj prete finansijske sankcije EU

Ministri finansija EU, koji su se sastali danas u Briselu, otvorili su put za dosad neviđeno sankcionisanje deficita kada su potvrdili izveštaj Evropske komisije, koja je predložila da Budimpešta bude kažnjena zbog neuspeha da ograniči svoj javni deficit, prenela je agencija AFP.

"Mađarska nije uradila ono što je bilo potrebno", izjavila je danska ministarka ekonomije Margaret Vestager, čija zemlja trenutno predsedava EU. "Mađarska mora da preduzme >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << akcije da ispuni svoje ciljeve", dodala je ona.

Budimpešta tvrdi da je njen javni deficit ispod granice EU od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, ali se Evropska unija ne slaže sa metodom izračunavanja koju Mađari koriste, a istog je mišljenja i 27 ministara finansija EU.

[imgright=Meri Vorlik: SAD podržavaju evropski put Srbije

Jeremić: U EU misle da možemo napraviti korak ka kandidaturi

Nemačka spremna da popusti?]

Mađarska nije članica zone evra i trenutno se nalazi u središtu političke oluje zbog kršenja evropskih pravila, a EU bi mogla da zamrzne isplatu više miliona evra u okviru takozvanih kohezionih fondova koji imaju za cilj da smanje ekonomske razlike između evropskih regiona.

"Vlada mišljenje da treba uraditi nešto konkretno u vezi sa Mađarskom. Postoji zabrinutost po pitanju puta kojim se Mađarska kreće", rekao je za AFP evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Orban je u međuvremenu u Briselu razgovarao o sprečavanju pravnog postupka protiv Mađarske, koji treba da bude pokrenut ukoliko ta zemlja u roku od mesec dana ne poništi sporne zakone, za koje Komisija smatra da, između ostalog, ugrožavaju nezavisnost mađarske centralne banke.

Prošlog meseca su desetine hiljada ljudi protestovale zbog zakona koji su usvojeni velikom parlamentarnom većinom, a takođe je ugrožen sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i EU o kreditu Budimpešti od 20 milijardi evra.

Brisel je pod velikim pritiskom da preduzme akciju povodom mađarskog zakona koji "miriše" na stare istočnoevropske autoritarne režime i krši propise i vrednosti EU.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.