Mađarski referendum plete žicu i na srpskim granicama?

Izvor: N1 televizija, 03.Okt.2016, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski referendum plete žicu i na srpskim granicama?

Tok referenduma u Mađarskoj sa pažnjom se pratio u Beogradu. Vlasti u Srbiji ponavljaju da neće dozvoliti da veliki broj migranata ostane zarobljen u Srbiji, najavljujući novo poošrravanje mera na granici ako zemlje u okruženju budu zatvarale svoje granice.

Na referendum nije izašao dovoljan broj građana, ipak “ne izbeglicama” koje je zaokružilo više od tri miliona Mađara, odjekuje Evropom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da će Srbija, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ako zemlje Evropske unije ne budu prihvatale migrante, morati da zatvori granicu.

“Svako ko iza nas zatvara granicu, pravi opasnost da mi postanemo levak iz kog ne ističe voda, bez obzira na sve, na naša uverenja mi granicu za migrante moramo da zatvorimo pošto oni ni nisu želeli da budu ovde”, poručio je Nikolić.

Ipak, ministar policije Nebojša Stefanović ne očekuje da će se situacija sa migrantima bitnije promeniti. Više ga brine to što EU još nema plan za ekonomske migrante, nego to kako se Mađarska izjasnila na referendumu.

“Do sada nije bilo naznaka da će biti drugačijeg postupanja mađarskih vlasti, videćemo šta će se dešavati narednih dana, ali ne očekujem dramatične promene”, kaže Stefanović.

Migranti su bili tema i razgovora šefova diplomatija Srbije i Mađarske i to baš u Budimpešti. Ministar Ivica Dačić poručio je da se na srpskim granicama neće podizati ograde, ali da Srbija mora da zaštiti svoje interese.

“Mi ne možemo da dozvolimo da veliki broj migranata bude zaglavljen na teritoriji Srbije, jer mi to ne možemo da izdržimo i time bi bila ugrožena i regionalna stabilnost”, ističe Dačić.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto najavio je da će kao pomoć, na jug Srbije poslati policijski kontingent od 20 članova.

“Realna je opasnost da će krenuti opet, masovnije, preko zapadnog Balkana ka Zapadnoj Evropi, i ako ne budemo sposobni da sačuvamo naše granice ponoviće se scene od prošle godine”, upozorio je on.

Sijarto najavljuje i da će se Mađarska u Briselu boriti da sistem kvota u potpunosti bude odbačen, jer kako kaže niko ne sme da ignoriše volju naroda.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Srbija pooštrava mere ako ostali zatvore granice

Izvor: N1 televizija, 03.Okt.2016

Tok referenduma u Mađarskoj sa pažnjom se pratio u Beogradu. Vlasti u Srbiji ponavljaju da neće dozvoliti da veliki broj migranata ostane zarobljen u Srbiji, najavljujući novo pooštravanje mera na granici ako zemlje u okruženju budu zatvarale svoje granice...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.