Mađarska vlada protiv nepravednih sudskih presuda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska vlada protiv "nepravednih" sudskih presuda

Mađarska vlada je pokrenula niz mera kako bi osporila niz sudskih odluka, koje zalaze u jednu praksu u javnosti poznatoj kao "zatvorski biznis".

Ministarstvo pravde je započelo izradu novog predloga zakona, u parlamentu je već održana prva vanredna sednica na tu temu, a naknada štete za neadekvatne zatvorske uslove naći će se i na narednim "nacionalnim konsultacija", zakazanim za ovo proleće.

Opozicija, pak, smatra da se sudske odluke, ma kakve da su, moraju poštovati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << inače se dovodi u pitanje funkcionisanje pravne države, zbog čega je Fides marta prošle godine suspendovan u članstvu Evropskih narodnih partija, a protiv Mađarske je pokrenut proces koji bi, u najgorem slučaju, mogao da je liši prava glasa u telima Evropske unije.

Međunarodne konvencije, a i sami mađarski zakoni propisuju koliko kvadratnih metara prostora pripada zatvoreniku u ćeliji, što se u prenatrpanim ovdašnjim zatvorima retko poštuje. To je bio povod za podnošenje masovnih tužbi protiv mađarske države, kako bi oštećeni dobili materijalnu nadoknadu.

Prema rečima državnog sekretara Čabe Demetera do sada je evidentirano oko 12.000 zahteva, u ukupnoj vrednosti od 8,5 milijardi forinti (25 miliona evra), što bi bilo na štetu poreskih obveznika.

Vlada, sem toga, smatra da je reč o "maslu" advokata civilnih organizacija, koje finansira "mađarski neprijatelj broj jedan" Džordž Soroš kako bi poljuljao kabinet Viktora Orbana.

Tu temu je, tokom nedavne godišnje ocene stanja nacije, pomenuo i sam premijer, ističući da se radi mahinacijama iz inostranstva plaćenih advokata, koje se kose sa moralom i osećajem pravednosti. Prema rečima Orbana, nije u redu da novac dobiju kriminalci i njihovi zastupnici, a ne žrtve.

Ministarka pravde Judit Varga je na vanrednoj sednici parlamenta istakla da je "zatvorski biznis" postao industrijska grana i da se mora doneti zakon koji će na pravedniji način odrediti nadoknadu štete nastalu krivičnim delima. Prema njenim rečima novi akt bi trebalo da bude donesen do 15. juna, a da se dotle zaustave sve isplate donete u korist zatvorenika zbog neadekvatnog smeštaja.

U Mađarskoj se, inače, u ovom trenutku 18.000 ljudi nalazi iza rešetaka, što je za 20 odsto više od zatvorskih kapaciteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.