Mađari: Ako zatreba, štitićemo Srbiju

Izvor: Mondo, 05.Dec.2015, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari: Ako zatreba, štitićemo Srbiju

Mađarska je podigla ogradu prema Srbiji da bi sprečila nekontrolisan ulazak emigranata, a na Srba sa kojima odnosi nikada nisu bili prisniji, kaže ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Foto: Balazs Mohai /MTI via AP

"Ogradu nismo gradili da bismo spriječili Srbe da pređu granicu. Naprotiv, sada imamo sedam prelaza na granici sa Srbijom i cilj je da olakšamo prelaz onima koji u zemlju ulaze legalno. Srbi su dobrodošli u Mađarsku", rekao je Sijarto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
On je za "Politiku" izjavio da je Mađarska u Briselu podržala Srbiju kada je reč o nesuglasicama koje je imala sa Hrvatskom u vezi sa prelaskom izbeglica, te da je prethodno hrvatski premijer Zoran Milanović napao Mađarsku na vrlo neadekvatan i neevropski način.

"Okrivio nas je da smo slični fašističkim diktaturama. Nije bio uopšte fer ni prema Srbiji. Naša podrška Srbiji došla je iz srca. To nije bila koordinisana akcija (Budimpešte i Beograda)", rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je naglasio da je sada jasno da, ukoliko neko napadne Srbiju, da će Mađarska stati u njenu zaštitu zato što su dve zemlje prijatelji i zato što to tako funkcioniše među prijateljima.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.