MUP saopštio: U Srbiji nastradala 431 osoba

Izvor: B92, 19.Nov.2023, 17:50

MUP saopštio: U Srbiji nastradala 431 osoba

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradala 431 osoba, od kojih je desetoro dece.

Skoro 3.000 ljudi zadobilo je teške telesne povrede, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević.

On je to rekao prilikom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i istakao da je zajednički zadatak MUP-a i ostalih institucija da čine sve da taj broj bude manji.

"Treća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelja novembra je dan kada se svake godine okupljamo da odamo počast svim učesnicima u saobraćaju koji su izgubili život u saobraćajnim nezgodama, ali i onima kojima su povrede u saobraćaju promenile život iz korena. Iako ove godine imamo značajno povoljnije stanje bezbednosti saobraćaja u odnosu na prethodne godine, ne možemo biti zadovoljni i pred svima nama je puno rada kako bismo ispunili ciljeve iz Strategije bezbednosti saobraćaja, a to je da budemo među najbezbednijim zemljama Evrope", poručio je Lakićević.

Sećanje na žrtve saobraćajnih nezgoda ove godine je obeleženo pod sloganom "Tačka prekida – život pre i posle saobraćajnih nezgoda".

Lakićević je istakao da smo kao društvo skloni da potcenjujemo opasnosti i rizike svakodnevnog učestvovanja u saobraćaju i da mislimo da se "to nama neće desiti", a da se saobraćajna nezgoda može desiti svakom.

On je posebno zahvalio Verici Vitorović i svim roditeljima iz Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju jer su smogli snage da ogromnu ličnu tragediju pretvore u važnu i humanu misiju da nijedan roditelj ne doživi da mu dete strada u saobraćaju.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović istakao je da svake godine u svetu više od 1,3 miliona osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama, a više od 50 miliona bude povređeno.

"Ovaj dan je posvećen svima njima, ali je posvećen i svim predstavnicima koji rade u hitnim službama, koji prvi dođu na teren - hitnoj pomoći, vatrogascima, policiji. Nacionalnom strategijom bezbednosti saobraćaja usvojena je vizija – nula stradalih u saobraćajnim nezgodama i to je nešto što će nas voditi", poručio je Stamatović.

Predstavnica Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju Verica Vitorović poručila je da je neophodno sistematsko delovanje kako naredne godine ne bi poginulo ni jedno dete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.