MUP dobio pasoše stradalih u Boliviji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP dobio pasoše stradalih u Boliviji

BEOGRAD - Kancelarija Interpola u Boliviji poslala je Minitarstvu unutrašnjih poslova Srbije kopije putnih isprava i otisaka prstiju srpskih državljana koji su u petak stradali u obračunu narkomafije u istočnoj pokrajini Santa Krus, izjavio je Tanjugu direktor policije Milorad Veljović.

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić je Tanjugu potvrdio prispeće kopija dokumenta i rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nema podataka da su ti pasoši ukradeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On je izjavio večeras Tanjugu da identitet tri lica koja su stradala u Boliviji nije potvrđen jer su otisci prstiju koje je bolivijska kancelarija Interpola prosledila Srbiji lošeg kvaliteta, zbog čega su traženi novi.

"Imamo podatke iz dokumenata, ali još ne možemo da potvrdimo identitet stradalih lica", rekao je ministar.

Reč je o ličnim ispravama na ime Saše Turčinovića, rođenom 13. oktobra 1970. u Rumi, Bojanu Bakuli rođenom 1. decembra 1981, takođe iz Rume, kao i Predragu Čankoviću, rođenom 25. jula 1972. u Nemačkoj sa prebivalištem u Loznici, rekao je ministar Dačić.

Dačić je rekao da se dobijeni podaci analiziraju u Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru MUP, a analiza treba da pokaže da li se dobijeni podaci poklapaju.

Bolivijski mediji javili su ranije da su u obračunu pripadnika narkokartela stradala trojica srpskih i trojica bolivijskih državljana, dok su četvorica povređena.

Ministar policije Ivica Dačić apelovao je danas u Kragujevcu da se ne licitiraju imena poginulih dok se ne utvrde činjenice.

On je ranije danas potvrdio da postoje mnoge veze srpskih kriminalnih grupa i grupa iz regiona sa Latinskom Amerikom, posebno u oblasti trgovine drogom.

"Ne znači da su se i ti ljudi iz Bolivije time bavili, možda su imali neki drugi posao u obezbeđenju, ali u svakom slučaju dosta naših kriminalnih grupa se nalazi na tom području", rekao je Dačić.

Ministar je naveo da postoji namera da, s obzirom da do sada nisu postojali kontakti sa policijama dalekih zemalja, a zbog sve učestalijih primera i pojava kriminalnih grupa, počne potpisivanje memoranduma, protokola i sporazuma o policijskoj saradnji.

Sporazumi će se potpisivati sa zemljama Latinske Amerike, arapskim zemljama ili zemljama Dalekog istoka, rekao je on.

Dačić je dodao da se privodi kraju pisanje novog zakona o fizičko-tehničkom obezbeđenju, zapravo o privatnom sektoru obezbeđenja.

"Ovaj sektor obezbeđenja postoji u svim zemljama u svetu, samo treba naći pravi način njegovog učešća u sveukupnom sektoru obezbeđenja u Srbiji", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, u završnoj fazi izrade novog zakona obavljaju se i konsultacije sa agencijama i udruženjima koja se bave obezbeđenjem.

Dodao je da je zakon "stara tema", jer je njegova izrada počela još pre nekoliko godina, ali nije završen jer "postoje različiti interesi".

"Postoji borba oko toga ko će da daje licence za te ljude u obezbeđenju, ko će da ih obučava, a MUP ne prihvata da neko nosi oružje u ovoj zemlji, a da pre toga nije licenciran od strane ovlašćenog organa, da ne prođe jasne provere, ko može uopšte da radi u sistemu privatnog obezbeđenja", rekao je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.