MUP CG: VIŠE OD 80 SVEŠTENIKA SPC ILEGALNO U CRNOJ GORI!

Izvor: Kurir, 13.Jun.2011, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP CG: VIŠE OD 80 SVEŠTENIKA SPC ILEGALNO U CRNOJ GORI!

Mitropolit Amfilohije rekao da "takvog nasilja nije bilo ni u tursko vreme" i ocenio da je cilj MUP-a da se iz Crne Gore "proteraju" sveštenici, državljani drugih država

PODGORICA - Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da 86 sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nema odobren boravak u toj državi.

Kako se navodi, "te osobe svoj status mogu rešiti na tri načina - da prijave boravak na 90 dana, zatraže privremeni boravak ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stalno nastanjenje u Crnoj Gori, ali ako ispunjavaju zakonom propisane uslove".

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odbacilo ocene mitropolita Amfilohija da crnogorska policija, nedavnom kontrolom boravka stranaca u manastirima i crkvama SPC, "prestravljuje monahe, monahinje i sveštenike". Takvu ocenu mitropolit Amfilohije izrekao je juče u Budvi, gde je predvodio trojičindansku litiju.

Mitropolit je rekao da "takvog nasilja nije bilo ni u tursko vreme" i ocenio da je cilj MUP-a da se iz Crne Gore "proteraju" sveštenici, državljani drugih država, pod izgovorom da Mitropolija crnogorsko-primorska nema pravni status u Crnoj Gori.

U saopštenju MUP-a je navedeno da za to ministarstvo ne postoje sveštenici kao posebna kategorija, nego da je policija dužna da kontroliše status svih stranaca u Crnoj Gori. Ako Srpska pravoslavna crkva ne može da u Crnoj Gori nađe dovoljan broj sveštenika za vršenje verske službe može za te potrebe angažovati strance, ali samo pod uslovom da se s tim u vezi poštuju zakonske odredbe, saopštio je MUP.

Crnogorski MUP u saopštenju navodi da među 13 registrovanih verskih zajednica u Crnoj Gori nije evidentirana Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Zato je "vrlo problematična" nespremnost sveštenika SPC u Crnoj Gori da zakonski regulišu svoj status, navodi se u saopštenju MUP-a i dodaje da je problematično i to što ni sama Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije registrovana i što nastoji da ostane mimo zakona.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.