MOĆNA SAMOHODNA TOP-HAUBICA ALEKSANDAR - Zašto se ne proizvodi? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Nov.2023, 10:48

MOĆNA SAMOHODNA TOP-HAUBICA ALEKSANDAR - Zašto se ne proizvodi? (VIDEO)

Prototip ove samohodne top-haubuce je proizvoden u fabrici Borbeni Složeni Sistemi kompanije "Yugoimport SDPR" u Velikoj Plani

Nova samohodna top-haubica MGS-25 "Aleksandar" je nastala kao nov proizvod i kroz dalja usavršavanja, prethodnih verzija samohodnih top haubica poput familije Nora B-52 kalibra 155 mm.

Samohodna top-haubica "Aleksandar" je montirana na kamion sa pogonom točkova 8x8 marke “KamAZ” kao i na šasiji kamiona Man SH45.

.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Srpska samohodna top-haubica MGS-25 “Aleksandar” je prvi put prikazana javnosti pre šest godina na sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" u Beogradu.

Iako je zamenik ministra odbrane Srbije zadužen za materijalne resurse Nenad Miloradović 15. Avgusta prošle godine prilikom prijema novog domaćeg naoružanja za Vojsku Srbije na platou Vojne Akademije u Beogradu izjavio da se u Septembru 2022. godine očekuje njeno testiranje na poligonu u Nikincima za jednog stranog kupca, a to se do danas nije obistinilo.

Tada je najavljeno i da će ceo division od 18 ovih samohodnih top-haubica biti kupljen za Vojsku Srbije i da će se one uvrstiti u naoružanje vojske Srbije, što je trebalo da počne do kraja ove godine.

A zašto je to tako iako je samohodna top-haubica “Aleksandar” upravo konstruisana na osnovu taktičko-tehničkih zahteva Vojske Srbije?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.