Izvor: Politika, 22.Apr.2010, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF prognozira veći rast nego u okruženju

BEOGRAD – Međunarodni monetarni fond (MMF) ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije procenjuje na dva odsto, što je veća stopa od prognozirane za većinu zemalja u okruženju.

Rast srpskog BDP-a biće, međutim, manji od prosečnog u regionu centralne i istočne Evrope koji se prognozira na 2,8 odsto, pokazuju podaci iz novog izveštaja MMF-a objavljenog pred prolećni sastanak tog kreditora i Svetske banke.

Rast BDP-a na nivou srpskog ove godine će imati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Makedonija, Albanija će ubeležiti nešto veći, od 2,3 odsto, BDP Bosne i Hercegovine porašće pola a Hrvatske samo petinu procenta, dok će Crna Gora imati pad od 1,7 odsto.

Na nivou centralne i istočne Evrope najveći rast BDP-a ove godine Fond očekuje u Turskoj, od 5,2 odsto, a najveći pad u Letoniji, za četiri procenta.

Rast BDP-a Srbije u idućoj godini MMF prognozira na tri procenta a u 2015. godini kreditor očekuje rast od pet odsto.

Zemljama centralne i istočne Evrope Fond za narednu godinu prognozira rast BDP-a od 3,4 odsto a za 2015. godinu od četiri odsto.

Ovogodišnju inflaciju u Srbiji globalni kreditor procenjuje na šest odsto, nakon 6,6 odsto u prethodnoj godini, a u 2011. očekuje četiri i po procenta.

U novim, ažuriranim prognozama MMF svetski ekonomski rast u 2010. procenjuje na 4,2 odsto, što je 0,3 odsto više nešto što se očekivalo u januaru.

Izveštaj „Svetske ekonomske perspektive” objavljen je pred prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke za vikend u Vašingtonu i sutrašnji sastanak Grupe 20 najbogatijih zemalja i vodećih zemalja u razvoju.

-----------------------------------------------------------------

Delegacija Srbije na skupštini MMF i SB 24. i 25. aprila

VAŠINGTON, 22. aprila 2010. (Beta) - Delegacija Srbije učestvovaće na Prolećnoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke (SB), koja će biti održana 24. i 25. aprila u Vašingtonu.

Kako je najavljeno, u delegaciji Srbije biće ministarska finansija Diana Dragutinović, potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić i državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

Na prolećnom sastanku tokom vikenda okupiće se ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja članica MMF-a i Svetske banke.

Ministri finansija Grupe 20 najrazvijenijih svetskih država sastaće se sutra, dok će sednica Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta, koji je upravljačko telo MMF-a, biti održana u subotu, 24. aprila.

Srbija od 15. maja 2009. ima kreditni stend baj aranžman sa MMF-om vredan 2,9 milijardi evra, a do sada je za jačanje deviznih rezervi povukla oko 1,3 milijarde evra.

Beta

[objavljeno: 22/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.