MMF će analizirati poreski sistem Srbije

Izvor: S media, 31.Dec.2009, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF će analizirati poreski sistem Srbije

Ministarka finansija Srbije Dijana Dragutinović najavila je da će početkom februara u Srbiju doći tehnička misija Medjnarodnog monetarnog fonda, koja bi trebalo da analizira poreski sistem.

Dragutinovićeva je kazala da će predstavnici MMF u periodu od tri sedmice snimati stanje u poreskom sistemu i poreskoj administraciji Srbije.

"Nadam se da ćemo nakon toga imati jasnu sliku kakav poreski sistem je potreban Srbiji. Naravno, sve u funkciji podsticanja rasta >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i zaposlenosti", kazala je ona i dodala da će misiji MMF biti predstavljen i predlog reforme poreskog sistema.

Ministarka finansija je ocenila da je važeći poreski sistem u Srbiji nepravedan i da štiti najbogatije.

"U želji da počnemo da ga menjamo, pripremili smo predlog izmene Zakona o porezu na imovinu i mislim da ću za to imati podršku cele vlade. Za ostale zakone ne mogu da garantujem. Porez na imovinu je duboko nepravedan i s tim u vezi se svi slažu", kazala je.

Dragutinovićeva je rekla da bi predlog izmena Zakona o porezu na imovinu trebalo da bude upućen vladi na razmatranje do kraja januara, a zatim i parlamentu.

Ministarka je navela da bi poreska reforma trebalo da rastereti privredu tako što će pored veoma konkurentnog poreza na dobit, imati i konkurentan porez na zarade.

"To treba da bude prihodno neutralna poreska reforma koja bi smanjila poresko opterećenje zarada na račun oporezivanja potrošnje. Teret bi se prebacio sa oblasti najviših poreskih utaja (zarade) na oblast gde je najteže vršiti utaje, što bi smanjilo sivu ekonomiju", navela je Dragutinovićeva.

Ona je kazala da bi bi bilo dobro da se uvede progresivno oporezivanje tako da oni koji su bogatiji plaćaju više.

Ministarka finansija Dijana Dragutinović je kazala i da se razmišlja o promeni akcizne politike na alkoholna pića, tako da se plaća prema sadržaju alkohola u piću, a ne prema vrsti pića i litraži, kao sada.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF dolazi u februaru

Izvor: B92, 31.Dec.2009

Beograd -- Ministarka finansija Dijana Dragutinović najavila je da će u februaru u Srbiju doći tehnička misija MMF, koja bi trebalo da analizira poreski sistem...Dragutinovićeva je u intervjuu za "Blic" rekla da će predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda u periodu od tri sedmice snimati stanje...

Nastavak na B92...

MMF će analizirati poreski sistem Srbije

Izvor: RTS, 31.Dec.2009

Predstavnici MMF-a početkom februara pratiće stanje u poreskom sistemu i poreskoj administraciji Srbije, najavila Diana Dragutinović. ..Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović najavila je da će početkom februara u Srbiju doći tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja bi trebalo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.