MMF: Srbija radila dobro i odgovorno

Izvor: Vesti-online.com, 23.Avg.2010, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Srbija radila dobro i odgovorno

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Albert Jeger istakao je danas, tokom razgovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović, da je Srbija u prethodnom periodu vodila dobru i odgovornu fiskalnu politiku.

Tokom popodnevnog odvojenog sastanka, premijer Cvetković, ministarka Dragutinović i Albert Jeger, istakli su ocenu da je od izuzetne važnosti što skorije donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Misija MMF-a, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Srbiji boravi povodom pete revizije kreditnog stend - baj aranžmana, u narednih nekoliko dana analiziraće aktuelnu ekonomsku situaciju sa posebnim osvrtom na planirane prihode i rashode u budžetu, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Održavanjem plenarne sednice u zgradi Narodne banke Srbije (NBS), u ponedeljak 23. avgusta su počeli zvanični razgovori predstavnika Vlade Srbije i misije MMF-a.

Osim guvernera NBS Dejana Šoškića koji predstavlja Srbiju u MMF-u, u razgovorima su učestvovali potpredsednici vlade Mlađan Dinkić, Jovan Krkobabić i Božidar Đelić, ministarka Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji stend-baj aranžman, vredan oko tri milijarde evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

U dosadašnje četiri tranše Srbija je povukla oko 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, pri čemu je u okviru treće tranše povukla samo polovinu sredstava i 15 odsto četvrte tranše kredita.

Osim njih, u razgovorima učestvuje i ministarka finansija Diana Dragutinović, kao i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

Misija MMF-a će boraviti u Beogradu do 31. avgusta. Tokom razgovora predstavnika Srbije i MMF-a razmatraće se najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja, s posebnim osvrtom na predlog zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji bi trebalo da do sredine septembra ove godine bude upućen u skupštinsku proceduru, najavila je NBS.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u petak da se budžet Srbije trenutno puni mnogo bolje nego početkom godine i da će se sa misijom MMF-a razgovarati o tome na koji način bi mogao da bude upotrebljen eventualni višak sredstava u budžetu.

"Razgovori sa MMF-om neće imati bilo kakvu dozu tenzije o kojoj se svojevremeno pričalo, već ćemo ići na to da vidimo ako se pojavi neki višak sredstava na koji način bi taj višak mogao da se upotrebi", izjavio je Cvetković.

Premijer je istakao da je Srbiji potreban zakon o fiskalnoj odgovornosti, jer će omogućiti stabilnost finansija u narednom periodu i poboljšaće gledanje stranih investitora na privredu zemlje.

On je podsetio da taj zakon predstavlja vrstu obaveze državne administracije da vodi fiskalnu politiku tako da se u srednjeročnom periodu u kontinuitetu smanjuje budžetski deficit.

Prema rečima Cvetkovića, zakon ima i zadatak da obezbedi da zaduženost zemlje ne dostigne nivo koji ne bi mogao da se finansira.

Pred početak pregovora povodom pete revizije aranžmana srpski ministri finansija i ekonomije Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić izneli su različita mišljenja o tome da li bi vlada trebalo da odmrzne plate u javnom sektoru i penzije pre isteka aranžmana sa tom finansijskom institucijom u aprilu 2011. godinu.

Prema Dinkićevim tvrdnjama, u budžetu Srbije ima 20 milijardi dinara više nego što je to očekivao MMF, i taj novac bi, prema njegovom mišljenju, pre svega trebalo izdvojiti za dodatne podsticaje privredi i građanima, a ostatak za pomoć penzionerima i odmrzavanje plata od oktobra.

Ako se ispostavi da je tačno da je višak u budžetu oko 20 milijardi dinara, za podsticaje privredi, za infrastrukturu i poljoprivredu trebalo bi izdvojiti oko 14 milijardi dinara, a šest milijardi bi bilo raspoređeno tako da tri milijarde ide penzionerima, izjavio je juče Dinkić.

Preostale tri milijarde bile bi namenjene za odmrzavanje plata budžetskih korisnika od oktobra ove godine, dodao je Dinkić.

Nasuprot njemu, ministarka Dragutinović zalaže se da se "višak" novca u budžetu, ukoliko ga bude, iskoristi za smanjenje budžetskog deficita sa 4,8 na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ona je istakla će poštovati postignuti dogovor s MMF-om, prema kojem će plate i penzije u Srbiji biti odmrznute tek u 2011. godini, ali i nagovestila mogućnost da se ukupna suma jednokratne pomoći za penzionere poveća sa dve, na oko 3,5 milijardi dinara.

"Zakonom o budžetu smo planirali da plate i penzije budu zamrznute do kraja ove godine.

Za sledeću godinu smo planirali odmrzavanje i način vođenja politike plata i penzija.

Dakle, za mene je to zakon i ja ću se tako ponašati", naglasila je ministarka finansija.

Ministarka finansija je ocenila da neće biti ništa neobično što će Dinkić, za razliku od nje, izaći pred MMF sa sopstvenim predlogom za odmrzavanje plata i penzija i naglasila da će na kraju razgovora s predstavnicima Fonda biti postignut dogovor iza kojeg će stati cela Vlada Srbije, koja će po tom pitanju biti jedinstvena.

Povodom najave Dinkića da će tražiti povećanje plata i veću jednokratnu pomoć penzionerima, guverner Dejan Šoškić ocenio je da "u toku realizacije odgovarajućih dogovora koje smo postigli, nije dobro da šaljemo signale da nameravom da od nekih naših obaveza odustajemo pre roka".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.