Izvor: B92, 12.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: IMPRESIVNA ODLUCNOST SRJ U OBNOVI EKONOMIJE

U obrazlozenju o odobravanju stend-baj kredita za SR Jugoslaviju od 249 miliona dolara, do 31. marta 2002. godine, Izvrsni bord Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) posebno je ukazao na "impresivnu brzinu i odlucnost jugoslovenskih vlasti" u rekonstrukciji unistene nacionalne ekonomije, koja je ostala kao nasledje srusenog Milosevicevog rezima, javlja Sense. "Odrzavanje tog zamaha od kljucnog je znacaja u gradjenju siroke politicke podrske zapocetim reformama i obezbedjivanju njihovog odrzavanja", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je zamenik izvrsnog direktora MMF Stenli Fiser saopstavajuci odluku da se vlastima u Beogradu odmah odobri povlacenje prve kreditne rate od oko 62 miliona dolara, dok ce preostale tri rate (u istom iznosu) biti stavljane na raspolaganje posle kvartalnih revizija dogovorenih programa. Prema Fiserovim recima, MMF ce u SRJ podrzati program snazne makroekonomske politike i odlucnih strukturalnih reformi. Govoreci o znacajnim strukturalnim promenama - koje je u proteklom sestomesecnom periodu vec obavila nova vlast u Beogradu - zamenik izvrsnog direktora MMF konstatovao je da je fiskalna efikasnost i transparentnost veoma uvecana znacajnim budzetskim i poreskim reformama, kao i liberalizovanjem deviznog i trgovinskog sistema i oslobadjanjem mnogih cena - posebno u sektoru komunalnih usluga. Prema Fiserovim recima, planirana i odrziva spoljna zaduzenost SR Jugoslavije ne moze da bude postignuta bez odredjenog otpisivanja dugova od strane bilateralnih kreditora. "Predstojeca donatorska konferencija, 29. juna, donosi medjunarodnoj zajednici priliku da demonstrira svoju podrsku prihvatajuci programe predvidjene pomoci, u skladu sa projektovanim potrebama SRJ', rekao je tim povodom zamenik izvrsnog direktora MMF, posle sednice na kojoj je americki predstavnik ponovio da ce se vlada SAD ukljuciti u rad donatorskog skupa u Briselu jedino ako vlasti u Beogradu u medjuvremenu "potvrde na delu" svoju deklarisanu spremnost za saradnju sa Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine.

Ekonomski savetnik podpredsednika savezne vlade Miroljuba Labusa, Boris Begovic izjavio je u utorak gostujuci u Intervjuu dana Radija B92 da je dobra vest to sto nam je odobren stend baj aranzman, a da je losa vest da je predstavnik SAD glasao protiv: 'Da su SAD zelele da stopiraju odluku, one bi vec nasle nacin da to urade. Ovo znaci nekoliko stvari: prvo, znaci podrsku ovoj zemlji finansijku u iznosu od 260 miliona dolara za 11 meseci koji slede, to je podrska stabilnosti nacionalne valute, druga stvar je da je to signal da ova zemlja vodi dobru makroekonomsku politiku i da je na dobrom reformskom putu, ostali signali vezani za nacin na koji je americki direktor u MMF glasao daje odredjenu politicku tezinu toj odluci', kaze Begovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.