MISTERIJA JE REŠENA: Zašto osećamo trnjenje?

Izvor: Kurir, 20.Feb.2015, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIJA JE REŠENA: Zašto osećamo trnjenje?

Svima nam se dogodilo da nam se mišići "uspavaju", ali je malo poznato zašto se to dešava. Znate li da trnjenje ima i svoj latinski naziv?

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.

Ukoliko sedite prekrštenih nogu, spavate jedne ruke savijene ispod jastuka ili ste dugo u istom položaju, osetićete golicanje, peckanje ili bockanje u tim delovima tela - kao da vam stotine mrava mile po mišićima.

Reč je o pojavi koja je u medicini poznata kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << paretezija (lat. paresthesia) i, kao što nam je svima poznato, prilično je uobičajena.Najčešči uzrok je privremeno oslabljen ili zaustavljen dotok krvi ka određenom delu tela, ali trnjenje može biti uzrokovano i ozbiljnijim stanjima, poput sindroma hiperventilacije ili napada panike.

Takođe, do ove pojave dolazi i kada nerv trpi pritisak, zbog čega je njegova funkcija onemogućena. Rešavanje ovog problema je jednostavno: dovoljno je da oslobodimo nerv pritiska i on će nesmetano nastaviti da obavlja svoje funkcije.

Ukoliko trnjenje preraste u hronično stanje, lekari najčešće slute da postoji problem u radu neurona ili cirkulaciji.

Uz to, postoji i parestezija, odnosno "uporna anestezija", prolazno ili potencijalno stalno stanje koje se javlja nakon primanja lokalne anestezije, najčešće u stomatologiji.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPRUČUJEMO VAM JOŠ:

UŽIVAJTE: Beograd u 20.000 fotografija

Fotografija budućnosti nastala pre 100 godina

Šta se dogodi kada otvorite jaje na 20 metara ispod vodene površine? (VIDEO)

Kako je izgledao ekran osetljiv na dodir 1982. godine?

Najstariji Australijanac s veoma neobičnim hobijem

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.