MERI VORLIK: NAŠE FIRME HOĆE DA ULAŽU U SRBIJU

Izvor: Kurir, 08.Mar.2012, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MERI VORLIK: NAŠE FIRME HOĆE DA ULAŽU U SRBIJU

KOPAONIK - Srbija je napredovala! Meri Vorlik, američka ambasadorka u Beogradu, u intervjuu za Kurir kaže da je uočila napredak u odnosu na prošlogodišnji Biznis forum na Kopaoniku, kojem je takođe prisustvovala.

KOPAONIK - Srbija je napredovala!

Meri Vorlik, američka ambasadorka u Beogradu, u intervjuu za Kurir kaže da je uočila napredak u odnosu na prošlogodišnji Biznis forum na Kopaoniku, kojem je takođe prisustvovala.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Videli smo napredak. Uprkos teškoj odluci „Ju-Es stila” da se povuče sa srpskog tržišta, upoznati smo sa brojnim novim američkim investicijama u Srbiji u poslednjih nekoliko meseci. „Kuper tajers” je obelodanio odluku da dođe u Srbiju, kao i „Sitel”, a u Kragujevcu se otvara fabrika koja će proizvoditi automobilska sedišta. Uprkos teškim ekonomskim uslovima, ne samo u Srbiji, već i u svetu, američke kompanije sve više doživljavaju Srbiju kao prostor za ulaganje, zahvaljujući prednostima Srbije - visoko sposobnoj radnoj snazi, dobrom strateškom položaju, ali i sporazumima o slobodnoj trgovini s velikim brojem zemalja, od Turske do Kine i EU. Nadam se da ćemo videti još investicija, ne samo SAD, već i drugih zemalja.

Mislite li da vlada ima sluha za zaključke koji se donose na forumu?

- Premijer Srbije je ovde i sigurno razume zabrinutost poslovne zajednice. Vlada Srbije čini sve što može da reaguje. Videli smo više značajnih zakona, kao što je onaj o restituciji, energetici... Sve te zakone bi trebalo implementirati, a potrebno je i uložiti dodatne napore da bi Srbija postala još konkurentnija za ulaganja.

Šta čeka Srbiju nakon dobijanja statusa kandidata i kada možemo da očekujemo datum početka pregovora?

- Dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU vrlo je važna odluka. To je značajan korak ka krajnjem cilju Srbije, pristupanju EU. Nismo članica EU, tako da će o uslovima za početak pregovora i dalji proces odlučiti zemlje EU. SAD će učiniti sve da Srbiji pomogne na tom putu. Verujem da Srbija treba da nastavi rad na reformama, posebno u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i u pregovorima Beograda i Prištine kako bi se rešila preostala pitanja. Važno je i da se s time nastavi nakon izbora.

Kada bi Srbija mogla da postane punopravni član EU?

- Na to pitanje bi trebalo da odgovori sama Srbija. Verujem da ceo proces zavisi od samog kandidata. Što brže Srbija bude sprovodila reforme, radila na dobrosusedskim odnosima u regionu, što podrazumeva i Kosovo, to će pre stići do cilja. SAD će pomoći da Srbija napreduje što brže može.

Nastaviti s reformama

Koja je vaša ključna poruka s foruma?

- Važno je da se nastavi proces uklanjanja prepreka za ulaganja, da se uradi sve kako bi se povećala konkurentnost Srbije. Kompanije imaju mogućnost da ulažu u mnoga mesta na svetu, a pitanje na koje je potreban odgovor jeste: zašto Srbija? Volela bih da vidim još poseta delegacija iz Srbije i SAD. Ministar Ćirić i ja smo jednu takvu delegaciju prošlog septembra vodili u Vašington i Čikago, nadam se da ćemo uraditi još više.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.