MEGAMIKS: Hrvati jeli lazanje s konjskim mesom!

Izvor: Kurir, 19.Feb.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEGAMIKS: Hrvati jeli lazanje s konjskim mesom!

Lažna govedina pronađena u "Ledovim" smrznutim lazanjama od 450 grama, proizvedenim u Hrvatskoj

LJUBLJANA - Prve analize uzoraka proizvoda sa goveđim mesom u Sloveniji otkrile su prisustvo konjske DNK u jednom od 29 testiranih proizvoda - u "Ledovim" lazanjama proizvedenim u Hrvatskoj, javio je danas ljubljanski dnevnik Delo!

Kako je preneo hrvatski dnevnik Jutarnji list, konjsko meso navodno je pronađeno u "Ledovim" smrznutim lazanjama od 450 grama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << proizvedenim u Hrvatskoj. Pri proizvodnji "Ledovih" lazanja korišćeno je meso dobavljača "Trado SA" iz Luksemburga, piše Delo.

Inače, najveći svetski proizvođač hrane Nestle je zbog skandala zbog pronađenog konjskog mesa u proizvodima od govedine saopštio danas da povlači sa tržišta Španije i Italije deo svojih gotovih jela. Nestle povlači dva jela od testenine s goveđim mesom iz Španije i Italije, koje su do sada bile pošteđene ovog skandala. Zbog pronađenih tragova konjskog mesa, Nestle će povući i zamrznute lazanje koje distribuira kompanijama koje se bave keteringom

I nemački distrubuter Lidl najavio da će iz svojih prodavnica u Švedskoj, Finskoj, Danskoj i Belgiji povući neka jela s goveđim mesom, a kod kojih je pronađeno i konjsko meso. Belgijska filijala svetskog lidera u preradi mesa, brazilske kompanije JBS, saopštila je da će privremeno prekinuti proizvodnju i prodaju proizvoda od mesa iz Evrope.

U međuvremenu, kompanija Spangero, čiji su proizvodi po izbijanju skandala povučeni sa tržišta, ponovo je počela proizvodnju pošto je inspekcija proverila zalihe mesa u fabrici na jugozapadu Francuske. Prodaja zamrznutih gotovih jela te kompanije i dalje je zabranjena.Nadležne vlasti saopštile su da ne postoji rizik po opasnost ljudi zbog pojave podmetnutog konjskog mesa na tržištu.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.