Izvor: B92, 23.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEDJUNARODNE MISIJE I POLITICKE STRANKE OSUDILE UBISTVO

Sve vaznije politicke stranke kosovskih Albanaca i predstavnici medjunarodnih misija na Kosovu u cetvrtak su najostrije osudili ubistvo Dzemaila Mustafe, bliskog saradnika i savetnika lidera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove. Kako javlja Beta, predstavnici medjunarodnih organizacija u Pristini, koji su zeleli da ostanu anonimni, ocenili su da ubistvo drugog coveka DSK-a predstavlja los predznak nakon pozitivno ocenjenih nedavno odrzanih lokalnih izbora na Kosovu. Prema njihovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << recima, ubistvo funkcionera stranke koja je na lokalnim izborima dobila veliku podrsku gradjana Kosova, potvrdjuje strahovanja da uspostavljanje legalno izabranih struktura vlasti na Kosovu nece ici bez velikih problema.

Zamenik sefa UNMIK-a, Dzok Kovi rekao je da je zgrozen ubistvom jednog od celnika DSK-a, optuzujuci za taj dogadjaj "ekstremiste koji stoje na putu napretka i zelja svih stanovnika Kosova". Kovi, koji je sada zvanicno prvi covek UNMIK-a, posto se Bernar Kusner nalazi na samitu zemalja jugoistocne Evrope i EU u Zagrebu, rekao je i da je ubistvo Mustafe "mracan predznak" za Kosovo. Sef Misije OEBS-a na Kosovu, norveski ambasador Dan Everts rekao je da je "zgrozen ubistvom", koje je opisao kao "ocigledan napad na dolazecu demokratiju na Kosovu". Predsednistvo DSK-a ocenilo je da ubistvo jednog od celnika te stranke predstavlja "veliki udarac naporima stanovnika Kosova za postizanje nezavisnosti, demokratije i slobode". Ubistvo Mustafe osudila je i rivalska Demokratska partija Kosova Hasima Tacija koja je ocenila da taj dogadjaj "nanosi veliku stetu miru i imidzu Kosova". Druga stranka proistekla iz nekadasnje Oslobodilacke vojske Kosova, Partija liberalnog centra Naima Maljokua ocenila je da ubistvo predstavlja "znak da Kosovo ulazi u opasnu fazu". Ubistvo nekadasnjeg novinara "Rilindije" osudila je i uticajna Asocijacija kosovskih novinara, koja je istakla da Kosovo ulazi u novu - opasnu fazu, naglasavajuci da su "politicari i javne licnosti na Kosovu prakticno nezasticeni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.