Izvor: B92, 20.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEDJUNARODNA KRIZNA GRUPA: DEJTON POSRNUO

Medjunarodna krizna grupa ocenila je u najnovijem izvestaju o situaciji u BiH da rezultati novembarskih izbora pokazuju gotovo potpuni neuspeh medjunarodnog angazovanja u toj zemlji, prenosi u sredu sarajevsko "Oslobodjenje". U izvestaju pod nazivom "Novembarski izbori u BiH: Dejton posrnuo", ICG navodi da su "iako je proslo pet godina od rata i uprkos medjunarodnoj pomoci od pet milijardi dolara, izbori 11. novembra pokazali da medjunarodni zvanicnici nisu uspeli da omoguce odrzivu osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za funkcionisanje drzave, koja bi bila sposobna da prezivi povlacenje medjunarodne zajednice". Dodaje se da su se mnogi medjunarodni zvanicnici "naivno" nadali da ce demokratske promene u Zagrebu i Beogradu uzrokovati promene medju bosanskim Hrvatima i Srbima, dok su one, naprotiv, jos vise podstakle "etnicke ekstremiste" u BiH.

S obzirom na "seriju obeshrabrujucih rezultata izbora od prvih postdejtonskih izbora 1996. godine", ICG smatra da je vreme da medjunarodna zajednica ponovo razmisli o svojoj "strategiji nadanja u izbore". Umesto toga, ICG predlaze da medjunarodna zajednica u potpunosti iskoristi ovlascenja koja su joj data u Dejtonu i da "napadne ekonomske i politicke uzroke tvrdoglavosti nacionalizma u BiH", prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.