MARČELO LIPI ZA KURIR: Radio bih u Srbiji!

Izvor: Kurir, 05.Maj.2014, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MARČELO LIPI ZA KURIR: Radio bih u Srbiji!

Stručni ugao: Vladimir Jugović je bio kompletan fudbaler i ličnost, Nemanja Vidić je rođeni šampion, a Siniša Mihajlović je već sada veliki trener

Veliki gospodin!

Jedan od najboljih fudbalskih stručnjaka na svetu Marčelo Lipi (66) otkrio je za Kurir da bi voleo da radi u Srbiji. Aktuelni trener kineskog Gvangdžoua odlično poznaje srpske fudbalere i s ponosom ističe da je najbolji fudbaler s kojim je radio bio Vladimir Jugović. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Kurir je zahvaljujući prijateljima koji odlično poznaju Lipija uspeo da uspostavi kontakt s legendarnim italijanskim trenerom. Marčelo Lipi je s velikim zadovoljstvom govorio za najtiražniji dnevni list u Srbiji.

Kako biste opisali svoju trenersku filozofiju?

- Volim agresivan fudbal gde svi igrači napadaju i gde se svi brane, s dosta visokog presinga, kvalitetnog postavljanja, gde su fudbaleri maksimalno motivisani da daju sve od sebe.

Kakvi su, po vama, srpski fudbaleri?

- Srpski fudbaleri su tehnički kvalitetni, taktički se lako adaptiraju, vrlo su upotrebljivi, dobrog mentaliteta. Jednostavno, uvek u službi ekipe.

Šta mislite o Siniši Mihajloviću?

- Njega sad svi traže. (smeh) Već je postao veliki trener, ima lepu perspektivu.

Sećate li se finala Lige šampiona iz 1996. protiv Ajaksa i pobedonosnog gola Jugovića posle serije penala?

- Kako da neee... Veliko finale! Jugović je bio fantastičan fudbaler i jako dobar čovek. Kad smo u Juventusu uzeli Ligu šampiona, bio je najbitniji igrač.

Šta nedostaje reprezentaciji Srbije da ode na veliko takmičenje i tamo napravi rezultat?

- Ni vi Srbi ne znate šta vam fali. Kako da ja kao Italijan koji živi i radi u Kini znam šta vam nedostaje?! (smeh) Teško pitanje! (smeh)

S kojim srpskim fudbalerom ste radili?

- Najbolji kojeg sam trenirao je Vladimir Jugović! Kompletan u svakom pogledu.

Šta mislite o dolasku kapitena Mančester junajteda Nemanje Vidića u Mančester junajted?

- Nemanja Vidić će biti veliko pojačanje za Inter. Reč je o fudbaleru koji je rođeni šampion. To je jako dobro za Inter i italijanski fudbal.

Da li je Dejan Stanković mogao još da igra?

- Dejan Stanković je veliki fudbaler. Ne znam zašto je okončao karijeru, i mene je iznenadio. Verovatno fizički nije mogao više.

Kako je raditi u Kini? Kakav je kvalitet kineskog fudbala?

- Kineski fudbal je mnogo napredovao. Mnogo se ulaže, uslovi za rad su sjajni. Svi se iznenade kad vide kako to sada izgleda.

Kako je bilo igrati protiv Radomira Antića?

- Meni je bilo neverovatno da je Antić otišao iz Kine. Prošle godine Šandong je s njim bio mnogo bolji nego ove sezone. Kao čovek i kolega ostao mi je u lepom sećanju.

Po čemu pamtite Beograd i Srbiju?

- U Beograd sam došao na poziv Siniše Mihajlovića. Prijatne uspomene me vežu za Srbiju. Bili smo na večeri u Skadarliji, uživali u jelu i dobroj muzici. Sećam se da je s nama bio i predsednik vašeg saveza.

Da li biste radili kao selektor srpske reprezentacije? Ili biste, možda, više voleli da vodite Crvenu zvezdu ili Partizan?

- Nikad se ne zna. (smeh) Ranije je bilo nekih razgovora na jednu od tih tema, ali ništa konkretno.

Ocena kolega

VAŠI TRENERI SU POSVEĆENI

Kako je igrati protiv srpskih trenera?

- Srpski treneri su posvećeni poslu. To sam video vodeći ekipe protiv njih, kako u Evropi, tako i ovde u Kini. Taktički su baš dobri.

Izbor

MESI JE NAJBOLJI!

Ko je po vama najbolji fudbaler na svetu?

- Mesi!!! Leo je najbolji. Bez konkurencije.

Čudesni

BAJERN PROTIV PEPA BILO NAJTEŽE

Protiv kog trenera i kluba vam je bilo najteže da igrate?

- To zavisi od ekipe koju vodim. Najteže mi je bilo protiv Gvardiole prošle godine. Bajern je čudesan tim.

Biografija

- rođen je u Vijaređu, igrao je na mestu štopera

- za Sampdoriju je igrao deset godina, upisao 274 utakmice i dao pet golova

- kao trener radio je u 12 timova, 11 italijanskih

- u dva navrata vodio je reprezentaciju Italije, s kojom je osvojio Mundijal 2006.

- sa Juventusom je osvojio 13 trofeja, od toga pet titula u Seriji A, Ligu šampiona, Superkup Evrope i Interkontinentalni kup

- sa Gvangdžouom dva puta je bio prvak Kine, osvojio jedan Kup i jednu Azijsku ligu šampiona

- list Tajms ga je 2007. izabrao u 50 trenera svih vremena

- poznat kao autoritativan trener, nije dozvolio da mu atmosferu u ekipi kvare zvezde poput Roberta Bađa, Kristijana Panučija i Antonija Kasana

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.