MAKRON BESAN: Francuskog ambasadora drže kao taoca!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Sep.2023, 04:39

MAKRON BESAN: Francuskog ambasadora drže kao taoca!

Tamo je primoran da jede samo vojne obroke

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je ambasador Francuske u Nigeru Silven Ite bukvalno talac u francuskoj ambasadi i da jede samo vojne obroke.

Vojska, koja je zbacila predsednika Nigera Mohameda Bazuma i preuzela vlast 26. jula, naredila je proterivanje francuskog ambasadora krajem avgusta, nakon što je Pariz odbio da ispoštuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ultimatum kojim je zahtevan njegov odlazak, preneo je BFM TV.

Francuska je nastavila da se protivi odlasku svog ambasadora, tvrdeći da nova vlada nema ovlašćenja da uputi takav zahtev.

- U Nigeru imamo ambasadora i diplomatsko osoblje koji su bukvalno taoci u francuskoj ambasadi - izjavio je predsednik Francuske.

Ambasador Silven Ite "više nema mogućnost da izlazi, on je persona non grata", istakao je Makron.

Upitan o mogućem povratku ambasadora u Pariz, predsednik Francuske je rekao da će učiniti ono što se bude dogovorio sa predsednikom Bazumom jer je on legitimna vlast i sa njim razgovara svakog dana.

Francuska i dalje smatra Mohameda Bazuma legitimnim predsednikom Nigera. Emanuel Makron je 10. septembra naglasio da će o mogućem preraspoređivanja francuskih snaga stacioniranih u Nigeru biti odlučeno samo na zahtev predsednika Bazuma.

Nova vlada je odbacila sporazume o vojnoj saradnji sa Francuskom i želi brzi odlazak oko 1.500 francuskih vojnika prisutnih u zemlji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Francuski ambasador u Nigeru je doslovno talac, kaže Macron

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Sep.2023

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je u petak da francuski ambasador u Nigeru živi kao talac u Ambasadi Francuske, optuživši vojne vođe da blokiraju dostavu hrane zaposlenim u toj instituciji. Macron je istakao da ambasador živi od "vojnih obroka". "Dok razgovaramo, imamo ambasadora i...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.