Lukšić uputio pismo namera Stoltenbergu

Izvor: VOA, 25.Mar.2016, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić uputio pismo namera Stoltenbergu

Kako je naveo Lukšić, Pismo namjera je proceduralno, ali i suštinski važan korak zašto što se na taj način stvaraju uslovi da Crna Gora pređe u završnicu postupka.

Potpredsjednik Vlade i ministar inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić uputio je danas Pismo namjera Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, kojim Crna Gora izražava interes da pristupi Alijansi i spremnost da prihvati prava i obaveze koje proističu iz članstva >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA <<

Naredni korak je, kako navodi, izrada Pristupnog protokola koji će biti urađen i potom distribuiran članicama Alijanse na ratifikaciju.

“Ono što je suštinski važno jeste da smo mi tim činom, odgovorom na pismo koje je generalni sekretar Jens Stoltenberg uputio u decembru, formalizujući, dakle, na taj način poziv Crnoj Gori da se pridruži Alijansi, zapravo, iskazali spremnost i za nastavkom reformi u toj oblasti u narednom periodu do završetka procesa ratifikacije, ali utirući put i narednim koracima u smislu da je Crna Gora zemlja koja će u svim fazama biti spremna da preuzima i sprovodi obaveze iz članstva”, naveo je Lukšić.

To, kako ističe Lukšić, znači dalju posvećenost vladavini prava, podršci javnosti, razvoju bezbjednosnog sistema, kako u smislu kvaliteta bezbjednosnih službi, tako i u smislu interoperabilnosti crnogorskih odbrambenih snaga.

“Dakle, na taj način, slanjem ovog pisma, završili smo jedan važan proceduralni korak koji je osnova za izradu Pristupnog protokola, ali i suštinski iskazali naš odnos prema daljim reformama, jer, kao što znate, nedavno je Savjet za članstvo u NATO utvrdio predlog reformi za naredni jednogodišnji period čijim će sprovođenjem Crna Gora suštinski postati članica NATO-a uporedo sa završetkom ratifikacionog perioda”, ističe Lukšić.

Šef diplomatije ističe da je će Crna Gora, nakon potpisivanja Pristupnog protokola od zemalja članica NATO-a, biti u prilici da učestvuje u radu svih tijela, bez prava glasa dok se ne okonča proces ratifikacije.

“Mislim da je ovo još jedan pokazatalj odgovornog odnosa cijelog sistema državne uprave, pojedinih resora koji su, možda, bili nešto angažovaniji u ovom pogledu, ali i još jednom prilika da istaknemo da u integracione procese ne ulazi ni ova Vlada, ni ona partija, već ulazi Crna Gora kao društvo. Vjerujem da na ovaj način ispunjavamo jednu obavezu, a to je da obezbijedimo najviši mogući nivo bezbjednosnog standarda za naše društvo, što je preduslov daljem političkom i ekonomskom razvoju.

U cjelini gledano, “ovo jeste jedan formalni korak, ali i suštinski izraz naših interesnih težnji”, zaključio je Lukšić.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Lukšić uputio Stoltenbergu Pismo namera o ulasku u NATO

Izvor: RTS, 26.Mar.2016, 10:03

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić uputio je Pismo namera Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, kojim Crna Gora izražava interes da pristupi Alijansi i spremnost da prihvati prava i obaveze koje proističu iz članstva. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.