Lukovac: Politički opasno otvaranje pitanja granice

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jan.2015, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukovac: Politički opasno otvaranje pitanja granice

PODGORICA - Otvaranje pitanja razgraničenja Crne Gore i BiH politički je opasno i može značajno otežati odnose dvije zemlje, ocijenio je nekadašnji crnogorski ministar inostranih poslova Branko Lukovac.

On smatra da Crna Gora ni pod kojim uslovima neće odstupiti od onog što je međunarodni dogovor kada je riječ o granicama koje su utvrđene nakon raspada nekadašnje Jugoslavije, a samim tim između Crne Gore i BiH.

"Pokretanje tog pitanja može značajno da oteža odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << između dvije susjedne prijateljske zemlje. Ti odnosi su do sada razvijani i mogli su biti primjer odnosima među susjedima, tako da je ovo iznenađujuće. Ne vidim nikakvu političku korist za one koji to pokreću", rekao je Lukovac za crnogorske medije.

On se nada da većina članova parlamenta BiH neće prihvatiti rezoluciju o Sutorini, kojom se traži da parlament BiH odbaci kao štetan usaglašeni ugovor o granici između Crne Gore i BiH.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje i u maju prošle godine u Sarajevu usaglasile i parafirale dokumenta u vezi sa granicom.

Vlasti dvije zemlje su u junu, odnosno u novembru, utvrdile Prijedlog ugovora o granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Zbog ponovnog otvaranja tog pitanja zvanična Podgorica je najprije izrazila oštru zabrinutost, a nakon toga odgodila slanje ambasadora u Sarajevo.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Granični spor kvari odnose Crne Gore i BiH

Izvor: Danas, 18.Jan.2015

Podgorica - Crnogorski diplomata i bivši ministar inostranih poslova Branko Lukovac ocenio je juče da je otvaranje pitanja razgraničenja sa BiH „politički opasno“ i da može „značajno otežati“ odnose dve države...Podovom rezolucije o Sutorini koja je na javnoj raspravi, a kojom se od parlamenta...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.