Lukašenko: Nema novih izbora dok me ne ubijete

Izvor: VOA, 17.Avg.2020, 11:35

Lukašenko: Nema novih izbora dok me ne ubijete

Lider Belorusije Aleksandar Lukašnko rekao je da neće biti novih predsedničkih izbora "dok ga ne ubiju", prenose beloruski mediji.  "Već smo održali izbore. Nema novih izbora dok me ne ubijete", rekao je Lukašenko radnicima u fabrici traktora. Novinska agencija Belta prenosi da je Lukašenko rekao da je spreman na podelu vlasti i promene ustava, ali da neće to učiniti pod pritiskom demonstracija. On je kazao da se već radi na izmenama ustava koje će omogućiti podelu vlasti. Nakon održavanja izbora u Belorusiji 9. avgusta izbili su protesti u kojima je stradalo najmanje dvoje ljudi, a hiljade su privedene. Protivnici Aleksandra Lukašenka, koji je u Belorusiji na vlasti 26 godina, tvrde da su izbori namešteni i da je izbugio podršku građana. On to negira i kaže da je osvojio 80 odsto glasova. Na proteste je pozvala Lukašenkova protivnica Svetlana Tikanovskaja, koja je ubrzo potom napustila zemlju uz tvrdnje da joj je ugrožena bezbednost.  U video poruci iz Litvanije, Tikanovskaja je poručila da je "spremna da vodi Belorusiju" i pozvala da se uspostavi pravni mehanizam koji će omogućiti održavanje fer izbora. Apelovala je i na policiju da otkaže poslušnost Lukašenku i pređe na stranu građana. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna da vojno pomogne Belorusiji u skladu sa sporazumom dve zemlje, ako se nastavi pritisak spolja na Minsk. Putin, međutim, nije rekao koja strana zemlja pritiska Belorusiju. Litvanija: Ruska vojna pomoć je "invazija" Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevicijus izjavio je da bi ruska vojna pomoć Belorusiji predstavljala invaziju. "Nema razloga za vojnu pomoć iz Rusije, niti ima pravnih osnova za to. To bi bila invazija na zemlju i uništilo bi i poslednje tragove njene nezavisnosti", kaže litvanski šef diplomatije.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lukašenko: Spreman sam za podelu vlasti, novih izbora neće biti dok me ne ubijete

Izvor: RTS, 17.Avg.2020

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se već radi na promeni ustava koja bi omogućila preraspodelu vlasti i ponovo odbacio mogućnost ponavljanja izbora. . Aleksandar Lukašenko je rekao da je spreman za podelu vlasti i promenu ustava, ali da nije spreman...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.