Lozovik pobednik manifestacije Susreti sela Srbije

Izvor: RTS, 07.Nov.2019, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lozovik pobednik manifestacije Susreti sela Srbije

Prošlogodišnje vremenske nepogode nanele su skoro stoprocentnu štetu usevima i infrastrukturnim objektima u Lozoviku. Za nešto više od godinu dana, meštani i selo su se oporavili u tolikoj meri da su poneli titulu najboljeg sela u Srbiji 2019. godine.
Atar sela Lozovika prostire se na 4.500 hektara. Meštani, poznati po ratarstvu, imaju više od 100 registrovanih poljoprivrednika. Jedan od njih je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dvadesetsedmogodišnji Saša Jovanović, koji ima 40 plastenika. Iako je njegovo gazdinstvo pretrpelo veliku štetu posle prošlogodišnjeg nevremena, on ne odustaje.

"Omladina dosta ide preko 'grane'. Moji su od davnina radili i bavili se poljoprivredom preko 30 godina. Ja sam odlučio da nastavim tu proizvodnju i tako sam ostao na selu. Sve nam je bilo pocepano, porušeno, ali dobro je, oporavili smo se, idemo dalje", kaže poljoprivrednik Saša Jovanović.
Najveće seosko naselje, Opštine Velika Plana, ima više od 6.000 stanovnika.
„Imamo zaveden samodoprinos od 2017. godine. To su neka sredstva do 5,6 miliona na godišnjem nivou. Iz tih sredstava se finansira infrastruktura i sve ono što je potrebno za funkcionisanje jedne mesne zajednice. Imamo bolje puteve, uređene atarske puteve... Svi zajedno učestvujemo u planiranju izgradnje ulica, objekata“, objašnjava Bojan Savić, predsednik MZ Lozovik.
U Lozoviku ostaju mladi. Osnovna škola „Radica Ranković“, koja je nedavno proslavila 184 godine postojanja, ima 17 odeljenja sa 340 učenika. Trenutno se rekonstruiše.
„Svi kabineti će biti opremljeni laptopovima, projektorima. Ova škola će dobiti jedan novi izgled savremene škole, gde će učenici sa voljom dolaziti i odlaziti, a učenicima ćemo omogućiti da sav njihov rad, znanja koja treba da usvoje budu na višem nivou“, kaže Radomir Skokić, direktor škole.
U vrtiću Predškolske ustanove „Dečje carstvo“, ima 114 mališana u pet vaspitnih grupa. U planu je i proširenje.
"Da ponudom raznovrsnih programa, doprinesemo da dolazak dece bude u još većem broju, lokalna uprava se trudi da proširi kapacitete objekta jer je interesovanje roditelja veliko", kaže Marija Starčević, direktorka PU „Dečje carstvo“.
Selo Lozovik poznato je i po kulturnim i sportskim dostignućima. KUD „Radica Ranković“ nastupa širom Srbije i predstavlja selo na mnogobrojnim manifestacijama. Rukometni klub „Udarnik“ ima 100 mladih članova i mnogo uspeha na domaćim takmičenjima, a ono po čemu je Lozovik prepoznatljiv jeste i konjički klub, koji postoji skoro 40 godina. Prošle godine, tu je održano državno prvenstvo u konjičkim trkama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.