Lov na neprijavljenu imovinu

Izvor: RTS, 05.Sep.2013, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lov na neprijavljenu imovinu

Više od 600 osoba u Srbiji nije prijavilo imovinu vredniju od 300.000 evra, saopštila Poreska uprava. Zbog nepoštovanja zakona, protiv svih će biti pokrenut prekršajni postupak, kaže za RTS direktor Poreske uprave Ivan Simič.

Poreska uprava je otkrila više od 600 građana koji poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, a nisu je prijavili za unakrsnu proveru njenog porekla. Kazna za to je tri odsto vrednosti imovine.

Imovina prvog sa tog spiska petnaest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << puta je veća od minimalne granice za oporezivanje, prvih pet poseduju imovinu od gotovo dve milijarde dinara. Zbog nepoštovanja zakona, protiv svih će biti pokrenut prekršajni postupak, a narednih dana dobiće poslednji poziv da tu imovinu prijave, kaže za Dnevnik direktor Poreske uprave Ivan Simič.

"Ako neko nije prijavio svu imovinu ponovo ćemo da ga zovemo da potvrdi da je ta imovina njegova, onda kreće proveravanje odakle mu novac", rekao je Simič.

On kaže da Poreska uprava ima podatke o porezima koji su plaćeni u Srbiji, a da će razlika koju obveznik ne bude mogao da dokaže biti oporezovana sa 20 odsto.

"Ako se utvrdi da postoji mogućnost nekog krivičnog dela to ćemo da to predamo policiji", rekao je Simič.

Na pitanje iz koje sfere dolaze ljudi koji nisu prijavili imovinu, Simič kaže da ga to ne interesuje i da ne želi da zna.

"Mene interesuje samo brojka, tako sam i svim kolegama rekao. Ne želim da iko vrši pritisak na nas jer kao što vidite mi taj posao radimo kako treba..

Direktor poreske uprava kaže da su i građani sarađivali u u otkrivanju onih koji nisu prijavili imovinu?

"Vrlo je jednostavno, ako se malo provozaš po Srbiji vidiš koliko je velikih kuća. Mi imamo sad već neke podatke o imovini, brojevi su kod nekih fizičkih lica neverovatni, imaju sto miliona imovinu a u zadnjih šest do sedam godina prihod samo milion, znači od čega je to kupio", rekao je Simič.

S obzirom na to da se u redovnom roku prijavilo tek nešto više od 3.700 građana, Simič očekuje da će biti još onih koji nisu prijavili imovinu.

"Onda je ocenjeno da je to oko 10.000, pa svi govore, bolje ništa ne reći, moguće da se desi i više, kažem u ova dva meseca smo došli do 633", zaključio je direltor Poreske uprave.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje lov na najvećih 600 lopova u Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 06.Sep.2013, 02:26

Više od 600 osoba u Srbiji nije prijavilo imovinu vredniju od 300.000 evra, saopštila Poreska uprava. Zbog nepoštovanja zakona, protiv svih će biti pokrenut prekršajni postupak, rekao je za RTS direktor Poreske uprave Ivan Simič...Poreska uprava je otkrila više od 600 građana koji poseduju imovinu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.