Lordan Zafranović: Dolazim da obiđem Jovanku

Izvor: Blic, 06.Sep.2013, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lordan Zafranović: Dolazim da obiđem Jovanku

Slavni hrvatski reditelj Lordan Zafranović dolazi krajem sledeće nedelje u Beograd privatnim poslom. Autor čuvene “Okupacije u 26 slika” planira da poseti Jovanku Broz, jedinu važnu ličnost iz Titovog okruženja čije je mesto, voljom udovice, ostalo upražnjeno u njegovom poslednjem projektu - seriji o Titu.

- Planiram sredinom septembra put u Beograd. Dolazim iz potpuno privatnih razloga. Čuo sam da je gospođa Jovanka Broz bolesna i voleo bih da je obiđem - rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zafranović, koji živi u Pragu.

Zafranovićeva dokumentarna serija “Tito - poslednji svedoci testamenta”, intimna priča u 13 epizoda, svaka u trajanju od 56 minuta, završena je prošle godine.

- Više puta smo pokušavali da stupimo u kontakt sa Titovom udovicom. Smatramo da serija bez nje, kao veoma važne i nezaobilazne ličnosti u Titovom životu, nije sasvim kompletna. Pogotovo što je ona njegova žena, a poznato je da su žene u Titovom životu igrale veoma važnu ulogu. Razumeli smo njene razloge za odbijanje, ali nam je žao da za istoriju ostane upražnjeno njeno mesto u ovoj priči - kaže za “Blic” producentkinja Zafranovićeve filmske kuće “Zafra film” Olujka Jasprica.

Lordan Zafranović, rado viđen gost Beograda, verovatno će pokušati da nagovori udovicu da još jednom razmisli o tome da ostavi zabeleženo, za sva vremena, istoriju života i odnosa sa Titom, nesporno svetskim političarem 20. veka.

- Lordan će joj verovatno dostaviti DVD-jeve svih epizoda serijala kako bi mogla da se uveri o kakvoj se seriji radi - kaže ona.

Kako navodi Olujka Jasprica, serija nema pretenziju da daje političku evaluaciju Tita, već da Tita prikaže kao jednog “običnog neobičnog čoveka, od krvi i mesa”.

Udovica Josipa Broza, Jovanka, nalazi se u Urgentnom centru od 23. avgusta kada je primljena u kritičnom stanju. U poslednje dve i po nedelje ona se lepo oporavlja, a svakodnevno je na intenzivnoj nezi Kliničkog centra Srbije posećuju prijatelji i familija.

U serijalu 60 svedoka

U serijalu „Tito - poslednji svedoci testamenta“, koji je snimio Lordan Zafranović, o Titu i njegovom vremenu svedočilo je 60 ličnosti, među kojima su i Herta Has, jedna od Titovih supruga, Titov sin iz braka sa Hertom Has Miša Broz, Savo Zlatić, Vanda Novosel...

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.