Izvor: B92, 04.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lord Oven svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću

Hag -- Nekadašnji mirovni posrednik za bivšu Jugoslaviju, lord Dejvid Oven završio je u utorak svedočenje na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu, prenosi iz Haga izveštač RTV Miodrag Vidić. "Priznanje BiH, nakon što su priznate Slovenija i Hrvatska, predstavljalo je veliku grešku međunarodne zajednice, jer nije bio obezbeđen dovoljan broj 'plavih šlemova' koji bi štitili zone poput Srebrenice. Odgovornost za to snose političari koji su takve snage obećavali, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a nisu ih slali, prvenstveno iz redova zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti", rekao je Oven.

Govoreći o Srebrenici, Milošević se pozvao na svedočenje generala Filipa Moriona, koji je pred francuskim parlamentom rekao kako ne veruje da je Ratko Mladic mogao da naredi masakr u Srebrenici. "Ni ja u to ne verujem", rekao je Milošević, sa čim se Oven nije složio, rekavši kako smatra da je "Mladić bio rasista i da je imao iracionalne poglede na Muslimane". "Njegovo dotadašnje ponašanje i brutalnost govore da je tako nesto mogao da učini", dodao je britanski diplomata. On je ostao pri tvrdnji da je Milošević mogao da prisili rukovodstvo sa Pala da prihvati Vens-Ovenov mirovni plan, čime bi rat bio okončan ranije, ali je Milošević odgovorio da je u tome bilo ključno američko neprihvatanje plana. "Oni su to stavili do znanja bosanskim Srbima, a mi smo, prihvatajući plan u Beogradu, izigravali Don Kihota", rekao je on.

Milosevic je naveo da ranije prihvatanje Kutiljerovog plana - "koji su, pre izbijanja rata, Muslimani odbili na nagovor američkog ambasadora Vorena Zimermana" - kao i većine drugih mirovnih planova ponuđenih bosanskim Srbima, demantuje bilo kakvo postojanje ideje o stvaranju "Velike Srbije", koju on sam "nikada nije podržavao, kao i nijedan političar u Srbiji". Oven se složio da je američka administracija bila protiv Vens-Ovenovog plana, smatrajući ga suviše velikodušnim za bosanske Srbe, ali je naveo da su oni pristali na mir tek kada su shvatili da su vojno poraženi. "Dejtonski sporazum je potpisan kada je nakon 'Oluje' Mladić shvatio da Srbi gube rat i da uključenje hrvatskih snaga na bosanskom frontu menja odnos snaga", rekao je Oven, navodeći da najveću zaslugu za kraj rata u Bosni i potpisivanje Dejtonskog sporazuma ipak nose Milošević i Srbija. Oven je, međutim, ponovio da je Srbija tokom rata vojno pomagala bosanskim Srbima, tvrdeći da su u bosanskom ratu bili angažovani i pripadnici JNA koje je kontrolisao Milošević. "Nisu bile angazovane vojne jedinice, onako kako je to Hrvatska otvoreno radila, ali su u ratu učestvovali aktivni pripadnici JNA, koji nisu bili rođeni u Bosni", rekao je Oven. Milošević je odgovorio da su, posle međunarodnog priznanja, snage iz Srbije samo u jednom slučaju bile upućene u BiH. "Poslao sam policijski vod u železničku stanicu Štrpce, nakon što je tamo počinjen zločin otmice građana. Vod je čuvao stanicu zbog prisustva paravojnih formacija i mogućnosti da se otmica ponovi", rekao je Milošević.

Po završetku svedočenja lorda Ovena, u sudnici se pojavio zaštićeni svedok B1531, koji je govorio o osvajanju Foce od strane srpskih snaga u aprilu 1992. Tužilaštvo je za sredu kao svedoka najavilo Dejvida Harlanda, bivšeg posmatrača misije UN u Sarajevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.