Lončar odgovorio ambasadoru Skotu!

Izvor: Mondo, 16.Maj.2018, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar odgovorio ambasadoru Skotu!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar odgovorio je danas američkom ambasadoru u Srbiji Kajlu Skotu koji je juče negirao uticaj osiromašenog uranijuma na porast broja dece obolele od kancera u Srbiji.

Foto: MONDO, Mario Milojević

  Lončar je podsetio američkog diplomatskog predstavnika na osnovne manire ponašanja jednog gosta kod domaćina i zamolio ga da se uzdrži od komentarisanja onih stvari koji se tiču zdravlja i budućnosti naše nacije

"Naše >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pravo i obaveza je da ispitamo sve moguće posledice koje po naše stanovništvo i njihovo zdravlje može da ima činjenica da su tokom vojne kampanje pojedinih NATO članica 1999. neki delovi Srbije gađani municijom sa osiromašenim uranijom, kao i da su tokom te akcije gađali objekte, poput trafo-stanica, koje sadrže izuzetno kancerogene materije, a koje su na duži vremenski period kontaminirale životnu sredinu", rekao je Lončar.

Lončar je istakao da ako su američke vlasti toliko sigurne u svoje reči da ne postoji nikakva opasnost po ljude i prirodu od municije s osiromašenim uranijumom, onda ne treba da ih brine inicijativa Srbije da se to i isipta.

Rak nam ubija decu u Srbiji, ko je kriv?

"Uostalom, ukoliko su predstavnici američke vlasti toliko sigurni u svoje reči i da ne postoje nikakva opasnost po ljude i prirodu od municije sa osiromašenim uranijom, onda njih ne treba da brine naša inicijativa da se sve to ispita, već da raduje, jer će onda i naši stručnjaci moći argumentovano na osnovu dokaza da potvrde teze američke administracije", istakao je Lončar, prenosi Informer.

Američki ambasador juče je rekao da su mnogi stručnjaci zaključili da nema zdravstvene opasnosti u Srbijiili bilo gde u svetu gde je korištena municija s osiromašenim uranijumom.

Skot: Nema opasnosti od osiromašenog uranijuma

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.