Lončar: Ima dovoljno lekova

Izvor: RTS, 16.Maj.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Ima dovoljno lekova

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da bolnice apsolutno imaju kapacitete, a biće i dovoljno lekova za sve koji su se evakuisali i nisu poneli svoju terapiju.

"Lekovi su već skupljeni u centralnoj apoteci Kliničkog centra Srbije odakle je krenula distribucija na sva mesta gde se radi evakuacija. Dešava se da ljudi izađu iz kuće gde su evakuisani i da ostanu bez svojih lekova. Biće apsolutno pokriveno sa svim lekovima koji su neophodni za ukazivanje prve pomoći", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je Lončar Tanjugu.

Ako bude neophodno, tvrdi on, građani će ići u bolnicu, a kako kaže, ostavljena su mesta za ovakve slučajeve.

"Kapaciteti smeštajni su od prvog dana oslobođeni. Svi pacijenti koji nisu hitni slučajevi su otpušteni iz bolnice", kaže ministar.

Upitan da li je zdravstveni sistem spreman da se za ovako kratko vreme prebaci takoreći na "ratne" uslove, Lončar odgovara da, od prvog momenta od kad je proglašeno vanredno stanje, sve zdravstvene ustanove tako i funkcionišu.

"To znači da su 24 časa svi koji su neophodni na svojim radnim mestima. Uz pojačane ekipe, oslobođena su i mesta u bolnicama, nabavljene su nove količine lekova", poručuje on.

Lončar je apelovao na sve građana koji uspeju da vide uputstva Ministarstva zdravlja i instituta Batut za dalje ponašanje da prema tim uputstvima i postupaju.

"Sad je sužena svest i ne razmišljamo kako treba. Samo neka svi prate uputstva da ne bi imali još veće posledice. Kad se povuče voda, potrebna je dezinfekcija, deratizacija... tamo se ističe i šta treba da se koristi od zaštite, rukavice, da deca sedam dana ne smeju da budu tu...", navodi Lončar.

Prema njegovim rečima, sredstva za dezinfekciju su neopohodna, kako to nalažu pravila, da bismo izbegli katastrofu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.