Lončar: Fond odobrio operaciju deteta u Nemačkoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Dec.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Fond odobrio operaciju deteta u Nemačkoj

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Fond za lečenje dece u inostranstvu do sada odobrio jedan zahtev i da je reč o detetu koje će, o trošku Fonda, početkom januara otići u Nemačku na operaciju.

"Do sada je na komisiji Fonda razmatrano sedam zahteva i jedan je slučaj odobren", rekao je Lončar agenciji Beta.

On je precizirao da je reč o detetu koje je već trebalo da ode na lečenje, ali da je zbog povišene temperature koju ima, put odložen za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << početak januara.

"Ostalo je da 5. ili 6. januara dete ispratimo u Nemačku na operaciju", istakao je Lončar.

On je naveo da Fond radi u punom kapacitetu i da se u njemu nalazi trenutno nalazi više od tri miliona evra, što je za sada "apsolutno dovoljno sredstava" za pomoć deci kojima je lečenje u inostranstvu neophodno.

Ministar je govoreći o transparentnosti rada Fonda, rekao da da se u svakom trenutku kontroliše ko uplaćuje novac, koliko i gde se troše sredstva.

Fond je zvanično počeo s radom 28. novembra ove godine, a od 1. decembra primaju se zahtevi roditelja dece do 18 godina koja nemaju drugi način da dođu do sredstava kako bi se lečila u inostranstvu, kao i za slučajeve da neko od doktora iz inostranstva dođe u Srbiju i ukaže im pomoć.

Prvih milion evra uplatila je Vlada Srbije, a ministar Lončar je nakon zvaničnog otvaranja tog tela izrazio nadu da će veliki deo sredstava za taj fond doći i od donatora.

Zahtev Fondu podnosi roditelj sa adekvatnom dokumentacijom, uz konsultaciju sa stručnjacima iz klinika u Srbiji na kojima je dete lečeno, a uslov je da postoji dokumentacija koja potvrđuje da je sve pokušano i da dete ne može da se leči u Srbiji.

O zahtevima odlučuje stručna komisija koja se formira za svaki slučaj pojedinačno.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.