Lokalizovan požar na Čigoti

Izvor: RTS, 24.Avg.2012, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalizovan požar na Čigoti

Požar na Čigoti lokalizovan. Vatra okružena sa svih strana, gašnje svih žarišta se očekuje sutra, izjavio načelnik vatrogasne Uprave MUP-a Goran Nikolić. Veliki napori da se pod kontrolu stavi vatra na području opštine Brus, koja je zahvatila 200 hektara.

Požar na zlatiborskom vrhu Čigota večeras je lokalizovan i vatra je pod kontrolom, izjavio je načelnik Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije Goran Nikolić.

Nikolić je rekao da se sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može očekivati i gašnje svih žarišta, ali je večeras vatra "okružena sa svih strana" i ne preti naseljima. Prema njegovim rečima, tokom popodneva vatrogasci su uspeli da spasu dve kuće na Čigoti i spreče širenje požara u predelu Međin Do.

U borbi protiv požara angažovano je oko 130 vatrogasaca, jedan ruski i jedan helikopter MUP-a Srbije. Jak vetar prethodno je razbuktao požar na nekoliko ugašenih lokacija, pa je vatra zahvatila 1.000 hektara šume, niskog rastinja, pašnjaka i livada.

Komandant Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice Saša Cicvarić je izjavio da je najkritičnije na potezu od Čigote prema selu Gostilje, ali da su najbliže kuće od požara udaljene jedan kilometar. Prokopano je oko 15 kilometara šumskih puteva, pa je, sa druge strane, požar presečen i zaustavljen.

"Morali smo da regrupišemo snage i uspeli smo da vatru savladamo na određenim granicama", kaže Cicvarić, dodajući da su vatrogasci gasili požar cele prošle noći, ali se vatra usled jakog vetra proširila.

Vatrogasci i meštani nisu uspeli da spreče širenje požara na zapadnim obroncima Čigote ka Carevom Polju i u Medveđem Dolu, gde su izgorele dve manje vikendice i dve stočarske kolibe.

Stočari su noćas izveli stada na sigurno. Na potezu ka Rakovici i Gostilju, gde je prošle noći bilo najrizičnije, sprečeno je širenje požara, a tokom dana je proširen prosek kroz šumu kako bi se zaštitili šumski kompleksi četinara i hrasta i zaustavila vatra.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, ranije danas, rekao je za RTS da očekuje da današnji dan bude odlučujući za stavljanje požara na Čigoti pod kontrolu, i naveo da ljudi ima dovoljno i da je odziv meštana i šumara, dobrovoljaca, bio veliki.

Požari su izbili i u zlatiborskim selima Ljubiš i Tripkova, a gori i oko 15 hektara šume na Tari.

Požari u Rasinskom okrugu

Veliki napori ulažu se da se pod kontrolu stavi i vatrena stihija koja je zahvatila 200 hektara na području opštine Brus, nakon što je juče u opštini Aleksandrovac lokalizovan požar koji je zahvatio 100 hektara šuma i livada.

Iz guste četinarske i hrastove šume u ataru sela Velika Grabovnica požar se prošle noći proširio na područje Krive Reke. Gasi ga oko 100 pripadnika Vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Kruševca, Brusa, Aleksandrovca i Trstenika, a u pomoć su im pritekle i kolege iz Kikinde i Sombora.

Vetar otežava gašenje i preti da vatru ponovo rasplamsa. Opasnosti po ljude i imovinu nema, kao ni po Nacionalni park Kopaonik koji je od mesta zahvaćenog plamenom udaljeno oko pet kilometara.

"Najteže je gašenje četinarske šume, preko koje se požar vrlo brzo širi. Problem su i visoke temperature, zbog kojih mora da se obezbedi konstantno dežurstvo", rekao je komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Kruševac Vladica Stanković.

U večernjim satima, ekipama na ugroženom terenu u opštini Brus, priključilo se i tridesetak policijskih službenika iz Varvarina, Ćićevca i Trstenika, i isto toliko pripadnika vojske Srbije sa tri dodatna vozila. Svi se nadaju da će požar u Krivoj Reci i Velikoj Grabovnici tokom noći ipak biti lokalizovan.

Požar na području Koznika u opštini Aleksandrovac je lokalizovan, ali vatrogasci još uvek dežuraju kako ne bi došlo do ponovnog paljenja. U protekla tri dna u Rasinskom okrugu izbila su 33 požara na otvorenom.

Požar je izbio i u ataru sela Tijovac kod Svrljiga, u Nišavskom okrugu, i zahvatio više od 45 hektara šume i niskog rastinja. Angažovano je oko 20 vatrogasaca iz Niša i Svrljiga, a gašenje otržava vetar. Požar je pod kotrolom. Ugrožena je jedna napuštena farma i oko 80 košnica, javio je reporter RTS-a.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lokalizovan požar na Čigoti

Izvor: Kurir, 24.Avg.2012

UŽICE- Požar na Čigoti na Zlatiboru lokalizovan je večeras i vatra je pod kontrolom, izjavio je načelnik Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije Goran Nikolić...Nikolić je rekao da se u subotu može očekivati i gašnje svih žarišta, ali je večeras vatra "okružena sa svih strana"...Vatra...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.