Izvor: RTS, 02.Feb.2023, 17:20

Ljubovija: Prazne seoske škole

U poslednjih 5 godina zbog sve manje đaka na teritoriji Ljubovije zatvorene su 3 seoske škole. U nastojanju da zadrži što više stanovnika, opština ulaže u infrastrukutu, već je obnovila sve škole i nastavlja njihovo uređenje.
Osnovna škola u planinskom selu Donja Orovica nekada je imala više od stotinu đaka. Odlaskom stanovništva i broj učenika se smanjivao. Sada školu od zatvaranja čuvaju đaci iz susednih mesta. Trenutno ih je 17 iz pet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sela.
 
"Ja ovde radim već devet godina, broj se znatno iz godine u godinu smanjuje, na samom početku mog rada ovde je bilo pedeset učenika", ističe Saša Milivojević, nastavnik u Donjoj Orovici.
"Ja sam iz Gornje Orovice, škola mi je udaljena desetak kilometara i ja sam jedina iz tog sela", kaže Ivana Lazić.
U odnosu na pre 5 godina u Azbukovici je 80 školaraca manje. Zato su zatvorene škole u Selancu, Leoviću i Lukića brdu. U Ljuboviji od 17 škola čak 16 je na selu, i sve su obnovljene.
"Negde od početka 2018. u objekte Osnovne škole uloženo je oko 220 miliona dinara i uslovi obrazovanja su gotovo podjednaki u svim školama i u onim četvororazrednim i u matičnoj školi u Ljuboviji", navodi Vasilije Đukanović, direktor OŠ "Petar Vragolić" u Ljuboviji.
Ni Ljuboviju nije zaobišlo smanjenje prirodnog priraštaja. Taj negativan trend, nadležni, pokušavaju da ublaže nizom mera, od novčanih naknada za novorodđenčad do obnove infrastrukture.
"Sve te mlade ljude na selu možemo zadržati tako što ćemo poboljšati putnu infrastrukturu i što ćemo u samim selima te škole osavremeniti i što ćemo stvoriti deci mnogo bolje uslove za rad i obrazovanje", smatra Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija.
Donedavno Ljubovija je bila poznata i po đacima pešacima, a sada je svima obezbeđen besplatan prevoz. Ove godine asfaltiraće se i novih 20 kilometara planinskih puteva. Možda se, kažu, njima neko i vrati na selo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Škola bez mobilnih telefona, više učenja i druženja – i druga mesta prepisuju uljmanski model

Izvor: RTS, 03.Feb.2023, 09:08

Škola u selu Uljma pionir je kada je zabrana nošenja telefona u školu u pitanju. Nastavnici i đaci primećuju da je odluka o zabrani uticala da se učenici više druže na odmorima, a i manje se ometa nastava. Ovaj primer počele su da slede i škole u okolnim selima i Vršcu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.