Ljubljana: Arbitražni sud mora nastaviti postupak

Izvor: B92, 05.Avg.2015, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljana: Arbitražni sud mora nastaviti postupak

Vlada Slovenije saopštila je da "samovoljan i jednostran" izlazak Hrvatske iz arbitraže ne sme zaustaviti postupak koji se vodi pred arbitražnim sudom.

To je saopšteno danas u Ljubljani, nakon što je sudija Roni Abraham, kojeg je predložila Slovenija podneo ostavku.

Kao razlog za ostavku Roni Abraham je naveo da ne može u trenutnoj situaciji ispuniti očekivanja. Slovenačka vlada ima 15 dana da predloži novog kandidata, odnosno da izbor prepusti sudu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Nadamo se će sud u punom sastavu uskoro nastaviti svoj rad i privesti ga kraju u skladu sa arbitražnim sporazumom", dodaje se u saopštenju Vlade.

Hrvatska Vlada je prošle nedelje pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. godine, zbog toga što je, kako je ocenila, slovenska strana prekršila taj dokument, kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Prema navodima hrvatske strane, tadašnji slovenski arbitar Jernej Sekolec i slovenačka zastupnica Simona Drenik dogovarali su se o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. Njihova komunikacija je objavljena u medijima, a utvrđeno je da su nakon početka rasprave u postupak protivpravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Sekolec je podneo ostavku, a posle toga je slovenačka vlada imenovala Abrahama, predsednika Međunarodnog suda pravde, da zameni Sekoleca.

Granični spor između Hrvatske i Slovenije vodi se oko Piranskog zaliva, odnosno oko granične linije na moru u tom zalivu. Hrvatska želi da granica ide sredinom zaliva, a Slovenija da njoj pripadne većina zaliva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Arbitražni sud mora nastaviti rad

Izvor: Akter, 05.Avg.2015

Vlada Slovenije saopštila je danas da "samovoljan i jednostran" izlazak Hrvatske iz arbitraže oko graničnog spora ne sme zaustaviti potupak koji se vodi pred arbitražnim sudom...To je saopšteno danas u LJubljani, nakon što je sudija Roni Abraham, kojeg je predložila Slovenija podneo ostavku...Kao...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.