Izvor: RTS, 29.Apr.2021, 15:51

Lizalice i bombone po želji kupaca

Porodica Janović iz Sombora bavi se medokolačarskim, voskarskim i bombondžijskim zanatom još od 1911. godine. Više od jednog veka opstaju na tržištu. Njihove lizalice i bombone prodaju se i u inostranstvu, a osvojili su i nekoliko priznanja na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Zanat prenose i na mlađu generaciju.
Somborka Agneza Janović, iako diplomirana novinarka, odlučila je da nastavi porodični posao u medokolačarskoj radionici. Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže, ceo život je tu i verovatno će i ostati tu do kraja života. Slatkiši joj nikada ne dosade.


„Ja ne mogu da živim bez naših žele bombona. Naše žele bombone su fantastične. To mi je definitivno najomiljeniji slatkiš i sad smo napravili novu varijantu, žele bombone prelivene mlečnom i crnom čokoladom" kaže Agneza Janović, medokolačarska radionica „Janović" Sombor.
U radionici se sve radi ručno, od pakovanja, do oblikovanja bombona i lizalica. Mašine samo kuvaju bombonsku masu. Svi slatkiši su proizvedeni u malim serijama, a ova radionica se i dalje svrstava u stare zanate. Kupci pripadaju svim generacijama.
„Od onih najmanjih, koji imaju 5, 6 godina, koji dođu u radnju i kažu: „Jao, mama, vidi lizalica", do starijih gospođa i gospodina, koji dođu i kažu: „E, ja bih one mentol bombone, koje sam kupovao kad sam imao 3, 4 godine," objašnjava Agneza.
U poslednje vreme prave i lizalice po željama kupaca, najčešće sa ispisanom ličnom porukom.
„Imamo jako velik izbor lizalica, od ovih klasičnih, mini puž, krivi štapovi, odnosno luše, kako to kažu u Beogradu, su najpolularniji. Međutim, proširili smo se i na crtane junake" dodaje ona.
U korak sa vremenom, na inicijativu podmlatka, počeli su prodaju preko interneta. Kako kažu, moraju da izlaze u susret kupcima i trude se da ispune sve želje, ali i da ostanu dosledni tradiciji.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.