Liz Tras pokrenula kandidaturu za premijera

Izvor: B92, 10.Jul.2022, 23:47

Liz Tras pokrenula kandidaturu za premijera

London -- Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras pokrenula je danas kandidaturu za buduću britansku premijerku.

"Boriću se na izborima kao konzervativka i vladati kao konzervativka", napisala je ona u autorsakom tekstu u britanskom listu "Telegraf".

Tras je postala deseta političarka koja je objavila kandidaturu ta mesto lidera Konzervativne stranke i budućeg premijera, podseća Rojters. Bivša britanska državna sekretarka odbrane Peni Mordaunt, takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je danas saopštila da se kandiduje za mesto lidera Konzervativne stranke.

"Naše rukovodstvo mora da se promeni. Mora da se posvećuje manje pažnje lideru, a mnogo više brodu", napisala je Mordaunt na Tviteru, metaforično se izrazivši.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je za londonski "Sandej tajms" da će se kandidovati i dodao da će, ako bude izabran, predložiti hitno usvajanje budžeta u prvih 100 dana da bi smanjio poreze najugroženijima i pružio podršku države kompanijama sa visokim nivoom potrošnje energije.

Kandidaturu za Džonsonovog naslednika najavio je i bivši britanski ministar finansija Riši Sunak.

Sunak, koji je podneo ostavku ove nedelje u znak protesta zbog Džonsonovog vođstva, tvrdi da može da spase imidž Konzervativne stranke i da ima iskustvo koje će mu omogućiti da se nosi sa ekonomskom krizom, naveo je politički urednik "Tajmsa" Stiven Svinford.

I novoimenovani ministar finansija Nadim Zahavi najavio je kandidaturu za premijera Velike Britanije, a cilj mu je, kaže, da stabilizuje ekonomiju zemlje.

"Moj cilj je jednostavan: da svim Britancima obezbedim mogućnosti koje su bile pružene mojoj generaciji, ko god da ste i odakle god da dolazite. Da stabilizujem (nacionalni) brod i da stabilizujem ekonomiju", rekao je Zahavi.

Na listi kandidata za novog britanskog premijera su i bivši ministri zdravlja Džeremih Hant i Sadžid Džavid, kao i državni tužilac Suela Brejverman, Kemi Bedanok i Tom Tugendhat.

The complete line-up so far for the leadership race includes Goan-origin Attorney General Suella Braverman, Iraqi-origin Nadhim Zahawi, Nigerian-origin Kemi Bedanoć and Tory backbenćer Tom Tugendhat.

DŽonson je podneo ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke nakon talasa ostavki ministara i visokih funkcionera britanske vlade, ali će ostati na mestu britanskog premijera do izbora novog lidera stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.