Izvor: N1 televizija, 06.Nov.2018, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lista Respekt za Rome: Iz opštine glasove kupovali bonovima

Sumnje u regularnost izbora za nacionalne savete počeli su da iznose predstavnici lista nekoliko nacionalnih manjina. Predstavnik liste "Respekt za Rome" podneo je i krivičnu prijavu zbog sumnje u kupovinu glasova.

Posle slovačke i crnogorske, i lista "Bunjevci zajedno" ukazuje na nesređene biračke spiskove, zbog čega su mrtvi dobijali pozive za glasanje, a mnogi živi nisu mogli da glasaju.

Izvor: N1

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz sela >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Radojevo kod Nove Crnje. "Gde su opštinski radnici lobirali za gospođu Jelenu Jovanović, kandidat broj jedan za nacionalni savet romske nacionalne manjine", tvrdi Anton Jovanović s liste "Respekt za Rome".

Jelena Jovanović pokrajinska je poslanica Srpske napredne stranke i nosilac liste "Sveevropski pokret Roma". Anton, koji je snimak zabeležio, i sam je bio kandidat na izborima za nacionalne savete. Pokazuje nam bon kojim su u selima oko Nove Crnje, tvrdi, kupovani glasovi.

"Ovo je namenjeno za radnike koji su socijalno ugroženi. Ovaj bon može dobiti čovek ili osoba, nebitna je nacionalnost, koji je socijalno ugrožen i koji radi u društvenoj firmi, znači radi po selu, kosi travu, po grobljima, čisti ulice", navodi Jovanović.

U težak život Roma u okolini Nove Crnje, uverili smo se i sami. Uglavnom ne rade, žive od socijalne pomoći, a od nacionalnog saveta nikada, kažu, nisu imali koristi. Ali su na glasanje izašli.

N1: Jeste li vi dobili bonove?

Građanin: Da, jesmo.

N1: Od koga ste dobili?

Građanin: Pa od opštine Nova Crnja.

N1: Za šta ste dobili bonove?

Građanin: Pa da glasamo.

N1: Kako je to izgledalo - neko je došao i ponudio vam? Kad su bili?

Građanin: Bili u nedelju, u petak, svaki drugi dan su iz Nove Crnje dolazili.

N1: Koliko ste bonova dobili?

Građanin: Tri. Tri hiljade.

Ovu priču Jelena Jovanović nije komentarisala. Najavljuje saopštenje kada RIK objavi konačne rezultate.

Protiv ljudi sa snimka Anton je podneo krivičnu prijavu, što nam potvrđuju i u MUP-u. Dodaju da su sa šest osoba, koje su u događaju navodno učestvovale, obavili razgovor i slučaj prosledili tužilaštvu.

Anton dodaje da je i posle izbora 2016. podnosio krivične prijave - jednu protiv predsednika opštine Nova Crnja Pere Milankova, a drugu protiv samog sebe.

"Tada sam ja lično kupovao glasove za predsednika opštine Nova Crnja. Tada je predsednik opštine zamolio mene kako bi on pomogao Romima, ali na taj način što moram da mu pomognem da on bude predsednik. Kupio sam za njega 131 glas za šta mi je on, to jest njegova ćerka dala 200 hiljada dinara i 700 evra", ispričao je za N1 Anton Jovanović.

Od te 2016. Pera Milankov, koji je četiri godine ranije uhapšen zbog primanja i davanja mita i u pritvoru proveo godinu dana, ponovo je postao predsednik opštine formirajući vlast sa Srpskom naprednom strankom.

Do predsednika opštine Nova Crnja N1 nije mogao da dođe, jer se na brojne pozive i poruke nije odazivao.

Zna da ste ga tražili i javiće se ako bude želeo - poruka je iz opštine.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Predstavnici nekoliko lista sumnjaju u regularnost izbora za savete

Izvor: N1 televizija, 06.Nov.2018

Sumnje u regularnost izbora za nacionalne savete počeli su da iznose predstavnici lista nekoliko nacionalnih manjina. Predstavnik liste "Respekt za Rome" podneo je i krivičnu prijavu zbog sumnje u kupovinu glasova...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.