Lisice za Darka Eleza i njegovu grupu

Izvor: Politika, 01.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lisice za Darka Eleza i njegovu grupu

U akciji policija Srbije i BiH uhapšen 21 član kriminalnog klana koji se sumnjiči za najteža krivična dela. – Novac od pljački, ucena i reketiranja ulagali u automobile i nekretnine

Srpska policija uhapsila je juče osam članova jedne od najjačih međunarodnih kriminalnih grupa, a među njima je i organizator Darko Elez iz Sarajeva, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije. Akciju hapšenja je, u toku ranih jutarnjih časova izvela Služba za borbu protiv organizovanog kriminala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Istovremeno, na teritoriji susedne države, policija Republike Srpske i pripadnici MUP-a BiH su u sinhronizovanoj akciji uhapsili 13 članova ove kriminalne grupe, od kojih su dvojica aktivni policajci.

– Članovi grupe osumnjičeni su da su od 2006. godine na teritoriji zapadnog Balkana pripremali i vršili najteža krivična dela. Policija sumnja da Elezova grupa stoji iza brojnih ubistava, iznuda, ucena, razbojništava, krijumčarenja i trgovina narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama i motornim vozilima. Članove grupe dovode se u vezu i sa pranjem novca – navedeno je u policijskom saopštenju.

Zajedno sa Darkom Elezom, policija je uhapsila njegovu suprugu Ratku Močević i oca Miladina Eleza, sa prebivalištem u Beogradu. Pored njih, uhapšeni su i Vladimir Pandurević iz Sarajeva sa prebivalištem u Beogradu, Vasa Ljubibratić iz Trebinja takođe sa prebivalištem u Beogradu, Branko Đurić iz Zvornika, Željko Avram iz Foče, Slobodan Pjevac iz Karlovca s prebivalištem u Beogradu.

Kako nezvanično saznajemo, Elez je uhapšen u iznajmljenom stanu u Ulici Jurija Gagarina broj 30, u Novom Beogradu. Ostali članovi njegove grupe su takođe uhapšeni u iznajmljenim stanova, u kojima je prilikom pretresa nađeno oružje i manja količina droge.

– Darko Elez se sumnjiči da je 2006. godine sa članovima svoje grupe opljačkao kombi „Privredne banke Sarajevo” iz kojeg je tada odneto dva miliona evra. Takođe se sumnjiči i da je naručilac ubistava više bliskih saradnika Đorđa Ždralea, inače vođe njemu suparničkog klana u BiH. Za Elezom je, nakon neuspešnog atentata na Ždralea, 2006. godine, raspisana međunarodna poternica. On je u međuvremenu prebegao u Srbiju, gde je dobio državljanstvo, čime je onemogućeno njegovo izručenje pravosudnim organima BiH – navedeno je u policijskom saopštenju.

Od decembra prošle do maja ove godine, članovi Elezove grupe su od S. T., vlasnika lanca tržnih centara u Sarajevu, tražili milion evra. Posle nekoliko pretnji, Muhamed Ramić je bacio bombu na poslovni objekat u vlasništvu S. T.

– Članovi ove grupe su novac stečen kriminalom ulagali u kupovinu automobila i nekretnina u Beogradu i Novom Sadu, na svoja imena ili imena bliskih osoba, kao i u legalne finansijske tokove registrovanjem preduzeća na druge osobe. Sva imovina stečena njihovim kriminalnim aktivnostima biće predmet finansijske istrage, a u cilju utvrđivanja i trajnog oduzimanja imovine stečene kriminalom – navedeno je u policijskom saopštenju.

Akciju hapšenja ove kriminalne grupe juče su potvrdili zvaničnici policija u Srbiji i BiH. Ivica Dačić i Milorad Veljović, ministar i direktor policije, najavili su za danas konferenciju za novinare na kojoj će pored njih učestvovati i predstavnici bosanske policije.

Prema nezvaničnim informacijama iz BiH, u jučerašnjoj akciji Tužilaštva i policijskih agencija u BiH uhapšeni su, između ostalih, Bojan Cvijan, šef odeljenja za borbu protiv droge u SIPA (Državna agencija za istragu i zaštitu) iz Sarajeva i Bojan Veselinović, suspendovani inspektor Granične policije iz Trebinja.

Na području Sarajevskog kantona su, kako saznajemo, uhapšene četiri osobe, od kojih je jedan navodno imao svoju privatnu paravojnu jedinicu. Specijalci i inspektori u civilu u Sarajevu su juče ušli u stanove Admira Hodžića zvanog Atko, Muhameda Ramića, vlasnika autoperionice „Panda” u Aerodromskom naselju, Bojana Cvijana i Davora Dabića. U rešenju o pretresu stana Cvijana je, između ostalog, navedeno da je osumnjičen za organizovani kriminal, prikrivanje, podstrekavanje i pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog dela. Advokat Mirza Kovač, branilac Cvijana, u izjavi za sarajevske medije rekao je da tužilaštvo ne može da dokaže nijedan od navoda u rešenju za pretres.

Bosanski mediji juče su objavili da je među uhapšenim članovima međunarodne organizovane kriminalne grupe i Marko Krajišnik, koji se, prema nezvaničnim informacijama, dovodi u vezu sa zelenašenjem i nelegalnom trgovinom drogom i oružjem. Akcija njegovog hapšenja trajala je četiri sata, a pretreseni su Krajišnikov stan i automobil.

Danijela Vukosavljević

------------------------------------------------------------

Elez protiv Ždralea

Sarajevo – Tokom jučerašnjeg dana na području Istočnog Sarajeva bile su prisutne jake policijske snage. Naoružani i maskirani pripadnici policije nalazili su se ispred ulaza u Centar javne bezbednosti u Palama, a na svakom raskršću je bilo, najmanje, po jedno policijsko vozilo.

Elezovo hapšenje potvrdio je i njegov advokat Duško Tomić koji raspolaže informacijama da „njegov klijent nije uhapšen u Beogradu, nego u Istočnom Sarajevu”.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je za „Politiku” da se „akcija svih policijskih agencija, koja je u toku, provodi po nalogu ovog tužilaštva s ciljem razotkrivanja zločinačke organizacije, a u saradnji sa pravosudnim organima i policijom Srbije”.

U Istočnom Sarajevu juče se spekulisalo da se hapšenje Darka Eleza može dovesti u vezu sa suđenjem Đorđu Ždraleu, zbog toga što je Sud BiH dan ranije potvrdio optužnicu protiv njega koja ga tereti za ubistvo nekadašnjeg visokog funkcionera RS Ljubiše Savića Mauzera. Kao razlog više navodi se i činjenica da je „Elez vođa klana koji je godinama bio suprotstavljen kriminalnoj grupi Đorđa Ždralea”. Inače, za ove dve kriminalne grupe vežu se mnoga nerasvetljena ubistva na području Istočnog Sarajeva.

D. Kovačević

-------------------------------------------------------------------------------

Dačić: Uhapšeno 25 pripadnika grupe Darka Eleza

BEOGRAD – Predstavnici policija Srbije i Republike Srpske saopštili su danas u Beogradu da je u akciji hapšenja međunarodne kriminalne grupe koja je delovala u regionu uhapšeno 25 osoba.

U Srbiji je uhapšeno devetoro pripadika te grupe na čelu s Darkom Elezom, u RS deset, u Federaciji BiH petoro, a u Hrvatskoj jedna.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare u Palati Srbija da je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je delovala na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

„Pripadnici te grupe osumnjičeni su za ubistva, trgovinu drogom i oružjem, krađu automobila i pranje novca”, kazao je Dačić.

Direktor policije RS Uroš Pena rekao je da će se uhapšenima suditi odvojeno pošto Elez ima državljanstvo Srbije.

„Među uhapšenim u BiH trojica su policajci”, kazao je Pena.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović naveo je da sinoćnja pucnjava na Obilićevom vencu u Beogradu u kojoj je dvoje ranjeno „možda ima veze sa uhapšenom grupom”.

Kako je rekao, moguća je i povezanost Elezove grupe sa nekom kriminalnom grupom u Crnoj Gori.

Beta

--------------------------------------------------------------------------

Imena uhapšenih članova kriminalne grupe

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas imena 24 uhapšena članova međunarodne kriminalne grupe čiji je organizator bio Darko Elez iz Sarajeva sa prebivalištem u Beogradu.

Osim Eleza, u Srbiji su uhapšeni Vladimir Pandurević iz Sarajeva, sa prebivlištem u Beogradu, Vaso Ljubibratić iz Trebinja, sa prebivalištem u Beogradu i Branko Đurić iz Zvornika.

U našoj zemlji uhapšeni su Željko Avram iz Foče, Slobodan Pjevac iz Karlovaca, sa prebivalištem u Beogradu, Ratka Močević, supruga i Miladin Elez, otac Darka Eleza.

Na teritoriji Bosne i Hercegovine lišeni su slobode: Bojan Cvijan, Davor Mandić, Muhamed Ramić, Admir Hodžić, Davor Dabić, Marko Božičković, svi iz Sarajeva, Marko Krajišnik iz Kaknja, sa prebivalištem u Bijeljini Vladan Parađina iz Sarajeva, sa prebivalištem na Palama U BIH su uhapšeni i Saša Vladičić iz Foče, sa prebivalištem u Sarajevu, Vladimir Taušan iz Sarajeva, Dragan Jevtović iz Kasindola, sa prebivalištem u Sarajevu.

MUP Srbije u saopštenju navodi da su u BIH uhapšeni i Ljubiša Lalović, Branko Kržić, Srđan Krđić i Blaško Furtula.

Cvijan je pripadnik Agencije za sigurnost i bezbednost BIH, Taušan je pripadnik Jedinice za podršku MUP-a Republike Srpske- Istočno Sarajevo, a Lalović je bio angažovan u Graničnoj policiji BiH.

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.