Linta: Vreme za rešavanje položaja učesnika ratova

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Vreme za rešavanje položaja učesnika ratova

Poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Linta izjavio je danas da je došlo vreme da se na sistematski način reši položaj stotina hiljada građana Srbije koji su učestvovali u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije i zahvalio ministru Zoranu Đorđeviću koji je najavio da bi trebalo da se donese Zakon o pravima boraca, ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata i članova njihovih prodica.

"Mislim da je to jedno veoma važano pitanje, jer će se Srbija na taj način >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odužiti tim ljudima koji su aktivno branili našu državu i bili spremni da daju svoj život za Srbiju", rekao je Linta u Skupštini Srbije gde se danas raspravljalo o setu vojnih zakona.

Dodao je da želi da apeluje na Đorđevića da u novi zakon budu uključeni i pripadnici vojske i policije Republike Srpske Krajine.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta ocenila je da je licemerno setiti se krajiških boraca povremeno i da to čini neko ko je nekoliko godina poslanik vldajuće koalicije i deo vlasti.

"Što se tiče krajiških Srba i boraca i njihovih porodica, i generalno Srba iz Republike Srpske Krajine, ova vlast, kao i one prethodne, ništa nije uradila da se poboljša status tih ljud", rekla je Radeta i dodala da bi i uostalom, da ima volje, poslanik (Linta) koji kao predstavlja Srbe iz Krajine odavno bi pokrenuo inicijativu i verovatno se kao deo vlasti izborio da Srbija prizna Vladu Republike Srpske Krajine u egzilu.

Linta je potom izrazio žaljenje što je Radeta njegovu ideju da se pripadnicima vojske i policije Republike Srpske Krajine prizna staž za čitavo vreme rata naziva propagandom i licemerjem.

Predsednica parlamenta Maja Gojković, u svojstvu poslanice, ocenila je da amandman poslanika Miodraga Linte samo upotpunjuje materiju zakona.

Dodala je da ne vidi zasto se desila tako žučna diskusija između dve poslaničke grupe nakon Lintinog obrazloženja amandmana, te da zbog teškog položaja Srba van granica Srebije i osetljivosti te teme, Skupština nije mesto da jedni poslanici drugima zadaju niske udarce.

Takvim diskusijama najmanje ćemo pomoći da se poboljšaju položaj i status Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji, rekla je Gojković.

"Oni neće biti srećni posle rasprave o amandmanu koja je najmanje ličila na raspravu o amandmanu, a najviše o svađi srpskih poslanika jedne i druge političke opcije", rekla je Gojković i dodala da moli poslanike da "razlmisle jer su neke teme jednostavno iznad svakodnevne politike".

Poslanica Gordana Čomić navela je da se slaže, iako joj, kako je dodala "nije baš lako to da kaže kao poslanici opozcije", da je vlada u pravu što nije prihvatila amandman koji glasi "vojnim obrazovanjem obezbeđuje se sekularni razvoj Vojske Srbije, s posebim osvrtom na prava izbeglih i prognanih".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.