Linta: Hrvatska da sprovede zakone o manjinama

Izvor: RTS, 04.Apr.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Hrvatska da sprovede zakone o manjinama

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta zatražio je od predsednice i Vlade Hrvatske da zajednički spovedu Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o upotrebi jezika nacionalnih manjina.
Koalicija udruženja izbeglica saopštila je da se zakonom garantuje službena upotreba srpskog jezika i ćirilice u svim lokalnim samoupravama u kojima je učešće Srba preko 33 posto u ukupnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanovništvu, prenosi Tanjug.

Prema rezultatima popisa iz 2011, dodaje se u saopštenju, Srbi to pravo treba da ostvare u 21 opštini i dva grada - Vukovaru i Vrbovskom.
U velikoj većini od 23 navedene lokalne samouprave nisu postavljene dvojezične table na državnim institucijama i nisu postavljeni dvojezični natpisi naselja, opština i gradova, ističe Koalicija udruženja izbeglica.
Linta je posebno istakao da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina usvojen 2002. i da je njegovo sprovođenje bila jedna od obaveza koju je Hrvatska preuzela tokom pregovora o poglavlju 23 "Pravosuđe i ljudska prava".
Linta je pozdravio i, kako se navodi, odluku Komiteta UN za ljudska prava da pozove Hrvatsku da u skladu sa Ustavom i zakonima obezbedi nacionalnim manjinama pravo da koriste svoj jezik i pismo s posebnim naglaskom na upotrebu ćirilice u Vukovaru i opštinama na koje se to odnosi.
Pozdravio je činjenicu i da je Komitet UN za ljudska prava u svom izveštaju kritikovao Hrvatsku zbog nespremnosti da procesuira počinioce ratnih zločina nad Srbima i zatražio da Hrvatska ubrza suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti bez diskriminacije i nezavisno od nacionalne pripadnosti počinioca zločina, navodi se u saopštenju.
Veoma je značajno što Komitet traži da Hrvatska konačno obezbedi da sve žrtve i njihove porodice prime adekvatnu odštetu, istakao je Linta.
Linta je podsetio da se u Vukovaru i dalje ne poštuje pravo na postavljanje dvojezičnih tabli niti odredba kojom je propisana ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćirilice u zvaničnoj komunikaciji u delokrugu gradske uprave.
U Vukovaru se, kako je dodao, ne poštuje zakonska odredba o postavljanju dvojezičnih natpisa na ulazu i izlazu iz grada.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Linta: Hrvatska da provede Zakon o pravima manjina

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2015

BEOGRAD - Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta pozvao je predsjednika Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i Vladu Hrvatske da zajednički provedu Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o upotrebi jezika nacionalnih manjina...Linta je istakao da se tim zakonom garantuje...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.