Likvidacija 18.000 preduzeća u Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2010, 05:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Likvidacija 18.000 preduzeća u Hrvatskoj

ZAGREB -

Hrvatska vlada likvidiraće više od 18 hiljada preduzeća, koja duguju oko 12 milijardi kuna (1,669 milijardi evra), izjavio je za Hrvatski radio budući ministar pravde Dražen Bošnjaković.

On je najavio da će naredne sedmice uputiti vladi predlog izmena stečajnog zakona.

Čišćenje

Ta važna mera iz vladinog programa za oporavak privrede, u nadležnosti ministarstva pravde, odnosi se na veliko čišćenje tržišta od trajno nelikvidnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << subjekata.

Cilj aktuelnih stečajnih promena je jačanje odgovornosti u poslovanju, a država, odnosno poreska uprava, treba da bude oslobođena obaveze plaćanja troškova.

Država nema nikakav trošak za učešće u parničnim i izvršnim postupcima jer se rad i potrebe sudova finansiraju iz državnog budžeta.

Kako bi se po važećem zakonu za svaki stečaj platilo 10.00 kuna (1.391 evra), izmenama zakona za 18 hiljada preduzeća uštedelo bi se 180 miliona kuna (25,03 miliona evra).



Nema para za stečaj


Poreska uprava godinama nije pokretala stečajeve, iako je to bila obavezna po važećem zakonu o platnom prometu. Propust da predloži stečaj u roku od 30 dana otkad dobije obaveštenje banaka da je subjekt u blokadi duže od 60 dana redovno je pravdan manjkom sredstava. Najveći broj tih preduzeća nema ni jednog zaposlenog.

Premijerka Jadranka Kosor je ovih dana predložila Bošnjakovića, sadašnjeg državnog sekretara u ministarstvu pravde, za novog ministra umesto Ivana Šimonovića koji sredinom meseca odlazi u Njujork na mesto pomoćnika generalnog sekretara UN za ljudska prava.

Premijerkin predlog će u najskorije vreme biti na glasanju u Saboru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.